31 december 2020

Krachtstroom terug brengen naar 230 volt

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo allemaal.
Ik zit met een vraag waar ik niet uitkom.
In onze nieuwe keuken komt een inductie kookplaat.
Nu moet hij worden aangesloten op 2 fasen ( 230 volt )
Ik heb een krachtstroom aansluiting in mijn huis die ik daar voor wil gaan gebruiken.
Ik heb drie fase draden ( zwart,zwartwit,bruin )
1 nuldraad (blaauw)
1 draad geel/groen
In mijn meterkast zitten 4 automaten 1x N automaat en 3x fase automaat.
De kookplaat moet worden aangesloten op een perilex stopcontact.
Wat mijn vraag nu is: ik weet dat als je een fase draad neemt en een nul draad je 230 volt hebt.
Maar nu heb ik maar 1 nul draad mag je voor alle twee de fasen de zelfde nuldraad gebruiken ?


Lees meer voor het hele verhaal…

Zelf denk ik dat alle twee de fasen ook elk een eigen nuldraad moeten hebben.
Kookplaat is 7,4kw en mijn draaddiameter is 2,5 mm.
Nu heb ik in andere forums gelezen dat je eventueel ( het verdient de schoonheidsprijs niet ) de 3de fase loskoppeld in de meter kast en die draad intaped met blauwe tape dat je die eventueel kunt gebruiken als tweede nuldraad.
Ik gebruik nu een grondkabel dus ik kan er niet een andere kabel bij intrekken.
Kan die 2de nuldraad van fase 2 als ie nodig is op de zelfde automaat N worden aangesloten net als fase 1 of moet er een extra N automaat in de meterkast worden bijgeplaast?
Automaten zijn afgezekerd op 16 amp

Ja een heel verhaal niet? Uit je verhaal blijkt dat je wel ongeveer weet hoe het zit. Nu is even de vraag of je vermogen totaal 7400 Watt is. Of dit van 1 plaat is, dus totale vermogen 14800 Watt. Dit lijkt me sterk hoor. Als dit zo is gaat het verhaal niet door, en zul je de diameter van de draden moeten aanpassen, en ook het vermogen van je automaat.

Maar goed. Je zou dan inderdaad een fase draad kunnen om tapen. En deze gebruiken als nul draad. Je moet dan wel kijken of op je automaat de aanvoer van de nul draad tenminste 6 mm2 is. Anders moet je dat alsnog doen. Met de afzekering is het een beetje krap. Maar als je niet alles tegelijk gebruikt kan het in de praktijk meevallen. Anders zul je de automaat moeten vervangen voor eentje van bv 20 Amp. Dit kan nog net, zwaarder moet je niet gaan met 2,5 mm2.

Kijk altijd wat het vermogen is. Je kunt het zelf uitrekenen met de formule: P=A x V  dus in jou geval 7400 gedeeld door 230 volt is zo’n 32 Amp. Is dit verdeeld over twee groepen geen probleem. Je ziet zelf al dat niet gaat op 1 groep.

Succes Martin