24 januari 2021

hoe wordt benzine gemaakt

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hoe wordt benzine gemaakt
hallo,
ik heb een vraag hoe wordt benzine gemaakt??
ik weet dat het geraffineerd wordt maar wat is dat nou precies.
en welke grondstoffen worden er gebruikt?
alvast bedankt
van Sander


Sander, kijk je wel eens naar het nieuws? Iedereen wordt nerveus als de olieprijs stijgt. En wat ze daarvan….. precies, onder ander benzine. En nog veel meer producten. Lees meer…… En by the way, we doen de olie niet raffineren maar distilleren. Olie is ooit ontstaan uit planten en diertjes die miljoenen jaren geleden hier op leefden. We gaan dan bijvoorbeeld 400 a 500 miljoen jaar terug in de tijd. Je moet je voorstellen dat er gigantische bossen waren waar van alles leefde. Een beetje voorgesteld als en tropisch bos in deze tijd. Bomen en planten gaan dood, en nieuwe bomen en planten groeien. Laag op laag jaar na jaar. Ook toen was de aarde in beweging, en aardverschuivingen waren heel gewoon. Het gebeurde dan ook veel dat zulke bossen, met natuurlijk al die lagen ingesloten werden.

Al die lagen begonnen te rotten, en kwamen steeds dieper te liggen. De druk die door al die lagen werd groter en groter. Daarmee steeg ook de temperatuur, en het proces van omzetting naar olie vond langzaam plaats. Het bleef daar miljoenen jaren te wachten tot het ooit ontdekt werd door de mensen.

De eerste olie die ooit werd gebruikt kwam uit de zogenaamde teer putten. Op deze plaatsen lag de olie dicht aan het oppervlak van de aarde. En borrelde vrolijk omhoog. Mensen schepten eenvoudig een kannetje vol, en gebruikte dit om hun huizen te verlichten. Later werd er in China naar olie geboord. Men vermoede dat er naast deze putten misschien wel meer in de grond zat. En maakten boor pijpen van bamboe. Geen honderden meters hoor, maar enkele tientallen. Langzaam ontdekten de mensen hoe handig dit spul was. En ging het overal voor gebruiken.

En vandaag de dag gaat dit nog steeds door.

Maar goed over naar het distilleren, dit is niets anders dan de olie in een vat gooien. En verwarmen tot het begint te koken. De dampen stijgen op, en bestaan uit allerlei soorten stoffen. Van zware stook olie tot gas. Nu heeft elke stof die in deze ruwe olie zit een ander kookpunt. En zal dan ook bij zijn eigen temperatuur willen neerslaan. Net zo als een ketel kookt, en er dan een koud bord voor houden. Je zal zien dat de stoom dan neer slaat. Bij distillatie van olie is dit niet anders.

Nou heb ik daar al een artikel over geschreven, dus lees verder op de artikel:

Olie distillatie