30 december 2020

licht sneller dan geluid

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

 

Ik moet 3 voorbeelden vinden dat licht sneller is dan geluid als ze op hetzelfde moment vertrekken .
Als je het weet wil je het dan ff zeggen ??
Alvast bedankt
Grtjs Lies


Voorbeelden? Tsja, het is gewoon zo. Is er iemand die het niet gelooft? Maar goed, het is nodig voor school neem ik aan. En één voorbeeld weet ik wel. Lees meer………

Misschien is deze wel te combineren met de vraag "waar komt het geluid vandaan als er een vliegtuig recht boven je vliegt". Want dan "lijkt" het geluid van achter het vliegtuig te komen. Dit komt omdat het geluid dus duidelijk minder snel is dan het licht. En hier zit een aardig verschil tussen! Het licht reist met een snelheid van 299.792.458 meter per seconde. Of makkelijk gezegd 300000 kilometer per uur.  Als je dan het geluid bekijkt is dat maar 340 meter per seconde, ofwel 1224 kilometer per uur. Dit is dan bij een temperatuur van 20 graden, bij een lagere temperatuur en lage vochtigheid neemt de snelheid iets af. In verhouding, als we deze twee snelheden op elkaar delen staat dat 1 op 245. Het licht is dus 245 keer zo snel als het geluid. 

In andere materialen gaat het geluid meestal sneller. In hout bijvoorbeeld is deze snelheid 3300 meter per seconde en in staal 5800 meter per seconde. In is dit 1500 meter per seconde. In hele harde materialen kan de snelheid oplopen tot 43000 km/uur. Maar goed hoe kunnen we nu zien dat dit ook zo is. Wel eens een heimachine gezien op een afstand? Hier kan je mooi  "zien" dat het blok alweer omhoog gaat terwijl je de klap hoort. Boven hebben we het vliegtuig al besproken. En wat dacht je van onweer? Eerst zien we de flits, om vervolgens na een paar seconden de klap te horen. We kunnen dan ook tellen vanaf de flits tot de boem. (in seconden) Vermenigvuldig dit met de geluid snelheid en je weet de afstand tot de ontlading.

Volgens mij hebben we er zo al drie, misschien weet je er nog meer te bedenken.