31 december 2020

Milieubewust (goedkoop) stroomverbruik

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
L.S.
Er is momenteel een grote nationale campagne bezig over milieubewust stroomgebruik, dat is mooi, en ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.
Nu is het onderwerp toevallig iets waar ik heel weinig van af weet.
Wat moet ik doen om zo besparend mogelijk te werk te gaan?
Er worden momenteel LED-lampjes te koop aangeboden van 2 watt die de zelfde lichtopbrengst zouden hebben als een peertje van 60 of 80 watt.
Is dit alleen al energiebesparend of moet ik ook rekening houden met voltages en amperes?
Ik heb bijv. ook een staande lamp met een buis lampje erin van 300 watt; zijn hier dan ook goeie (besparende) alternatieve lampen voor?
En voor grote apparaten zoals een koel/vriescombinatie, kan daar iets tussen geplaatst worden wat bezuiniging bevorderd? Want een nieuwe combinatie kopen is nou niet zo besparend voor mijzelf.
Als u meer tips of ideeen heeft hoor ik het graag van u.
Groet, Sal.

Inderdaad Sal, er is een groten campagne bezig. Maar eigenlijk is het altijd fijn om te besparen. En het komt ten goede van het milieu.  LED lampen zijn zonder meer zuinig. Maar……. lees meer…..

 

Die LED lampen besparen echt zoveel , dat is duidelijk. Er wordt wel vaak gezegd dat de lichtopbrengst dezelfde is, maar dat is verschillend uit te leggen. Led’s hebben de eigenschap om nogal uit te stralen in een kleine hoek. Zeg maar smalle bundel licht. Als je dan meet in deze smalle bundel licht meet je misschien dezelfde waarde als met een normale gloeilamp. Echter buiten deze bundel laat het licht vaak te wensen over. De allernieuwste Philips lampen zijn hier al een stuk verbeterd, maar niet goedkoop. De zogenaamde Oxxio lampen. Deze worden exclusief geleverd aan hun klanten. Later komen ze ook voor het andere publiek ter beschikking. Voor plaatselijke verlichting voldoen deze led spots ruim voldoende. Let vooral op de licht kleur. Sommige zijn blauw wit, en dit is niet echt sfeervol.

De alternatieven die ook daadwerkelijk genoeg licht leveren zijn de spaarlampen die bestaan uit de zogenaamde opgerolde TL buisjes. Op het ogenblik in zeer veel vormen te koop, en voldoen goed aan de eisen. Ook in verschillende kleuren te koop. Hier thuis had ik 10 X 20 Watt halogeen spotjes in het plafon. Deze heb ik nu vervangen voor 4 Watt spotjes die in de oude houders pasten. een besparing van 160 Watt. Onze staande lamp van 200 Watt halogeen is vervangen door een staande lamp van 18 watt. Deze geeft vrijwel hetzelfde licht. En een lamp van 300 Watt zoals je beschrijft is niet echt zuinig. Door gebruik te van spaarlampen verlicht je het hele huis met minder Watts.

Dus er bestaat wel degelijk een alternatief voor jou lamp. Maar je zult waarschijnlijk wel aan een andere houder moeten. Ik houd ook van voldoende licht, en heb een hekel aan donkere kamers. Dus het kan wel. Op is al veel te koop op dit gebied. Jammer genoeg lopen de "normale" winkels achter hier op. Ze weten vaak niet wat er te koop is, en vertellen zelfs dat ze niet bestaan. Maar geloof mij, op het ogenblik is voor bijna alle verlichting een oplossing. Kijk ook eens op deze site: beterelektro.nl 

Voor de koel / vries combinatie zijn de nieuwe type uiteraard zuiniger, en bevatte geen gevaarlijke gassen meer. Maar echt veel maakt dat niet meer uit. Een diepvries kist is meer besparend. Als je namelijk de deksel open trekt blijft de kou binnen in de kist hangen. In tegenstelling tot een diepvries deur. Hier zakte de kou bij elke keer dat je de deur opend onder uit de kast. Maar ja, niet echt makkelijk he? En comfort is toch ook wat waard.

Over voltage en Ampere’s niet al te druk maken. Het gaat om de Watt’s. Hoe minder Watt’s des te minder het gebruik. Maar als het wilt weten…  het vermogen in Watt’s bereken je door de Volt’s en Ampere te vermenigvuldigen. Maar het kan ook andersom natuurlijk. Jou lamp gebruikt 300 Watt  gedeeld door 230 volt = 1,3 Ampere.

Martin.