26 januari 2021

hoe atomen eruit zien

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

 

hoe atomen eruit zien
beste natuurwetenschappen..
Ik vroeg me af hoe atomen eruit zien?.
Na veel lezen op deze site heb ik er een beeld van gekregen, (een bolletje met een kleinere bolletje die eromheendraait)
Maar hoe weten wij dat?, Is het echt vergroot dat het zichtbaar was en dat je een bolletje eromheen ziet draaien?
En wat ik me ook afvraag waarom botsen atomen niet met de andere atomen?
mijn laatse vraag….
Wat is het kleinste materie dat via de beste microscoop ooit zichtbaar gemaakt??

m.v.g. 

Het is het gene wat wij graag willen geloven die kleine bolletjes. Maar helaas is het niet zo. Lees meer…

 

Ooit hebben hele bekende natuurkundige zich er over gebogen hoe een atoom er uit zou zien. Met de beste microscoop is dit nog niet te zien omdat de golflengte van het licht groter is dan het atoom zelf. Zelfs de allerbeste microscoop kan geen atoom laten zien. Er bestaan wel foto’s van moleculen, maar die zijn gemaakt met een soort “ voel “ microscoop. Een werkelijk heel dunne naald beweegt men over de oppervlak van de te meten stof. Door een heel klein spanning verschil brengt men dan zo iets in beeld. Maar het is meer een interpretatie van wat de naald. Door middel van piëzo elementen worden hele kleine krachten opgewekt, die dan een kleine spanning afgeven.

Om dus terug te komen op de atomen, ze weten het niet. Men heeft wel een vermoeden, maar niet meer dan dat. Het vermoeden is dat een atoom bestaat uit een wolk van allerlei …… dingen. Ja lekker vaag he? Hoor ik je al denken. Prachtig hoor al die modellen van allerlei bolletjes, maar waarschijnlijk dus niet. De heer Ernest Rutherford deed hier ook naar, en waar Niels Bohr hem in steunde en mee dacht. Joseph John Thomson geboren 18 december 1856 had eerst een heel andere gedachte van een atoom. Thomson dacht dat het atoom een massieve positieve bol was, met erop ‘geplakt’ de negatieve elektronen. Ook wel het plumpudding model genoemd. Maar ernst en Niels kwamen tot wat anders, zei deden verschillende experimenten. En vonden dat de bolletjes de vorm van het atoom het best benaderde. Zij deden dit door goud folie te bestralen met alfa deeltjes en daar achter een fotografische film te plaatsen. Zo kwamen ze er achter dat de meeste deeltjes zich in de kern bevinden. Zo kwamen ze aan het model, maar echt gezien, nee nooit. Inmiddels is het model algemeen aanvaard, en is ook het meest makkelijke om mee te werken. Voor het voorstelling vermogen is het ook niet verkeerd, zoals je zelf al was overtuigd dat het kleine bolletjes zijn.

Dus hoe zien ze er nou echt uit? Ik zou het niet weten. De bolletjes werken voor mij ook. En atomen botsen ook hoor, een hele grote bots atomen fabriek staat overdag pal boven ons. Ze botsen zelfs zo heftig dat ze versmelten met elkaar. Dit vinden wij fijn, want daar komt ontzettend veel vandaan.

Ik hoop met dit verhaal je vragen te hebben beantwoord. Misschien maak ik deze week nog wel een animatie van iets leuks.

Hier is de animatie, zo maar een brainwave…

Martin

Zie ook "atoom bom"