2 januari 2021

Vermogen berekenen wisselstroom !?!??

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo,

Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk. We willen met een vlieger vermogen opwekken. We hebben het vliegertouw om een fietswiel gedraaid. Het fietswiel is aangesloten op een dynamo met weerstand en een voltmeterlogger, de spanning wordt dus doorgestuurd naar een laptop en met een progammatje wordt dan een grafiek van de spanning opgesteld. We willen dus het totale vermogen bereken met de formule P= U^2 / R maar omdat de dynamo wisselstroom levert gaat deze formule niet op. Ik had begrepen dat ik iets van P= U I cos (j) moest gebruiken, maar hoe bereken ik die (j) ? Of weet iemand een manier om de wisselstroom om te zetten in gelijkstroom zodat ik wel P= U^2 / R kan gebruiken? Verder nog ideeën om dit te doen, ik hoor ze graag.


Beste Michiel, de cos (j) is alleen afhankelijk van de belasting. Bij een ohmse belasting met een weerstand is de cos (j) één en hoef je er dus geen rekening mee te houden. Als je de dynamo belast met een lamp als weerstand gaat de formule trouwens niet op omdat de weerstand sterk afhankelijk is van de temperatuur van de gloeidraad. In dat geval moet je dus de en de spanning meten ( P = V x I ) om een goede meting te krijgen.

***arjen***