17 juni 2024

Ik had een klein vraagje, als je hout verbrand dan krijg je energie, maar wat is eigenlijk de verbrandingsreactie van hout en hoeveel energie komt er vrij?

Alvast bedankt voor het antwoord

Stefan van Rij

Antw.: Bij de verbranding van hout zijn het alleen de houtgassen die branden. Vanaf circa 150 tot 450 graden Celcius begint de pyrolyse van hout. Vanaf deze temperatuur komen de houtgassen vrij en zullen deze verbranden. Je kunt dit trouwens zelf heel goed waarnemen wanneer je kijkt naar een brandend stuk hout. De vlammen zie je een stukje boven het hout. (Lees meer…….)

De houtgasmoleculen bestaan bestaan uit 6 atomen koolstof, 10 atomen waterstof en 5 atomen zuurstof. ( C6 H10 O5). Bij verbranding reageren de houtgasmoleculen met de zuurstofmoleculen uit de lucht. In het geval van een volledige verbranding is de reactievergelijking:

2 x C6 H10 O5 + 11 x O2  -> 6 x CO2 + 10 x H2O

Bij de reactie van 2 houtgasmoleculen en 11 zuurstofmoleculen komen 6 moleculen CO2 (koolstofdioxide) en 10 moleculen H2O (water) vrij samen met warmte oftewel energie.

De hoeveelheid energie is afhankelijk van de houtsoort en het watergehalte in het hout, omdat water niet wil branden. Hoe meer water er in het hout zit, hoe lager de energiewaarde is. Het water heeft namelijk energie (warmte) nodig om te verdampen. De energiewaarde van het hout geven we hier aan in kWh/kg. Iedere kilogram hout levert afhankelijk van het watergehalte zoveel kiloWatt per uur. In de onderstaande grafiek zie je een voorbeeld van beukenhout en dennenhout. (Pellets zijn geperste brokjes van spanen zaagsel en houtstof)

Hieronder zie je de gemiddelde energiewaarden van verschillende brandstoffen.

Energiewaarden

Olie                               = 10,00 kWh/l

Aardgas                        = 9,52 kWh/m³

Hout 15% vocht            = 4,20 kWh/kg

Pellets                           = 4,90 kWh/kg

Elektriciteit                    = 1 kWh

Watergehalte cq houtvochtigheid

 

Vers gekapt                       = 2,0 kWh/kg  (ca 50-60% watergehalte)

1 zomer gedroogd               = 3,4 kWh/kg  (ca 25-35% watergehalte)

Enkele jaren gedroogd         = 4,2 kWh/kg  (ca 15-25% watergehalte)

Gemiddelde waarden

1 liter olie                      = 2,5 kg hout (of 2 tot 2,2 kg pellets)

1 m³ aardgas                  = 2,3 tot 2,4 kg hout (of 1,9 tot 2,1 kg pellets)

1 kg hout                       = circa 2,5 liter hout of circa 5 liter houtsnippers

Bron en meer informatie: www.d-tec-t.nl