anderekant van Nederland

Polly Translate

Als ik gat boor in Nederland dwars door de waar kom ik dan uit??
Wie heeft het anrwoord of waar kan ik dat vinden??

 


 

aardbolHallo Bruno, je komt dan in de buurt van nieuw Zeeland bij Australie uit (in het , dus wel een snorkeltje meenemen). Binnen in de aarde krijg je het wel wat warm ( 6000 graden) maar verder lijkt het me wel te doen. Hoe kun je dit nu zelf bepalen ?

Op de aarbol of een kaart staan allemaal lijnen. Als je goed kijkt dan ligt nederland op 52 graden boven de evenaar. Men noemt dit de noorderbreedte (NB) Om precies aan de andere kant terecht te komen moet je dus vanaf de evenaar 52 graden naar beneden. Dit is dan 52 graden zuiderbreedte Ergens op deze lijn ligt dus de overkant van Nederland.

Dan zijn er nog de lengtegraden, die van de noord naar de zuidpool lopen. Als je goed kijkt, zie je dat de o – lijn door Engeland (Greenwich) loopt en dat Nederland dan ongeveer op 5 graden oosterlengte ligt. Het is een beetje verwarrend want de lengtegraden zijn verdeeld in OL (oosterlengte) en WL (westerlengte). Dus vanaf Engeland naar het oosten is oosterlengte en naar Amerika is westerlengte (WL) De overkant van Nederland ligt dan dus precies 180 graden verder en dat zou dan 185 graden oosterlengte zijn. Helaas gaan de graden maar tot 180 dus je komt dan 5 graden in de westerlengte op 180 – 5 = 175 graden westerlengte  De overkant van Nedrland ligt dus op 52 graden zuiderbreedte en 175 graden westerlengte.

 

***arjen***