5 januari 2021

Dikte kabel t.b.v. 25 amp/35amp afzekerwaarde

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

de vraag is als volgt ik heb twee airco units die 25 amper afzekerwaarde nodig hebben en 1 van 35 ampere. De afstand tussen het buitendeel en de meterkast is ongeveer 25 meter. Mijn elektrischen geeft mioj aan dat een kabel 5 x 2,5 voldoende is maar ik heb mijn twijfels hierover kan iemand mij volgens de nen normen aan tonen of dit wel of niet klopt. Want ik tast nog in het duister en ben bang dat de kabel gaat smelten.
Bij voorbaat dank voor alle moeite .

Antw.: Bij projecten als deze kun je de kabeldiktes niet inschatten of gokken. Dit dient echt berekend te worden. (Lees meer…..)

Toevallig zag ik een rekenprogramma voor kabeldiktes op:  http://www.kabelberekening.com/Main.htm . Ik heb hier even mee gespeeld en voor de 35 A airco kom ik uit op een kabel van 5 x 10 mm². Voor de 25 A airco geeft hij 5 x 6 mm² aan. Allebei berekend over een lengte van 30 meter en een kabel die onder de grond ligt. Wil je het zeker weten, laat het dan berekenen en aansluiten door een erkend installatiebedrijf. Mocht er daarna toch wat gebeuren dan ben je ook verzekerd tegen brand of andere schade. Veel succes.

Collega Arjen heeft hier al uitgebreid aandacht aan besteed op : https://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=1206

Hieronder de berekening van Circuits-Online:

Veel succes.