denkwijze draairichting water zuidelijk halfrond

Polly Translate

denkwijze draairichting zuidelijk halfrond
Beste,
Als ik goed begrijp draait water rechts weg in het NH en links weg in het ZH.
Als ik vraag aan mensen hoe water weg draait, zeggen de meesten rechts. Is dit instinctief, of komt het omdat de klok rechts draait, schroeven naar rechts moeten draaien, omdat de meesten rechtshandig zijn,….?
Als we een neger zouden vragen hoe water weg draait, zegt hij dan instinctief links?
Zeer hartelijk bedankt!
MVG
Valérie

Beste Valérie, voordat we aan de uitleg gaan nog even dit. Neger is dan wel gewoon een woord uit het woorden boek. Maar sommige mensen beschouwen het nog steeds als scheldwoord. Dus laten we houden op iemand op het zuidelijk halfrond, of bijvoorbeeld Zuid Afrikaan. Of het instinctief is weet ik niet, maar helaas is het andersom. Lees meer…..

 

Hoe komt dit allemaal? De draait, en daarmee draait alles mee. Nu is de snelheid op de evenaar veel groter dan op de zuid of . En het en water systeem komen continu terecht in een soort slip stream. Misschien niet helemaal goed voor te stellen. Maar laat eens twee mensen een vaat doek voor je vasthouden op een gladde tafel aan de vier punten. Neem nu twee vingers, en zet deze op ¾ de vaat doek. Beweeg ze naar boven en zie de rimpels ontstaan. Bedenk nu dat ongeveer hetzelfde gebeurd bij het draaien van de aarde.

En als je nu goed nadenkt hoe de aarde draait, zul je er achter komen dat op het noordelijk halfrond het water linksom zal draaien, en op het zuidelijk halfrond rechtsom. Kijk maar eens naar www.buienradar.nl , als er een ergens een flinke depressie aankomt, kan je het mooi zien draaien. Dit effect noemen we het coriolis effect. Dus kijk vanavond naar het putje van je bad, en inderdaad draait het linksom.

Klik hier voor de verdere uitleg