wrijving en magneten

Polly Translate

Ik wil graag weten of iemand mij kan vertellen of magneten wrijving (warmte) op kunnen wekken, en zo ja , kan iemand mij misschien vertellen hoe ik dat kan demonstreren?

Dat is niet zo moeilijk, je kunt zo ook windmolen direct omzetten in warmte. Lees meer………

Wat hebben we nodig?

Een aantal magneten, een asje hout, om de magneten op te bevestigen (stevig)  Een aluminium buis, en een boormachine. Bedoeling is dat het asje met de magneten in de aluminium buis gaan rond draaien met behulp van de boormachine. Luxe uitvoering is natuurlijk aan beide kanten een geleiding, zodat de magneten de buis niet kunnen raken. Je zou ook een vaste opstelling kunnen met een elektromotor. Het is maar hoe mooi je het wilt maken natuurlijk. Maar als het alleen om het aantonen gaat is het voldoende. Het is natuurlijk nog leuker om er bijvoorbeeld mee te verwarmen. Om het doel nog duidelijker te maken.

Maar hoe komt dit warm worden? Door het rond draaien wordt het magnetisch veld voortdurend veranderd en veroorzaakt wervel stromen in het aluminium. Elektronen heen en , en botsen zeg maar voortdurend boven op elkaar. Hierdoor kan de temperatuur flink oplopen. Je kunt je voorstellen, dat je met dit principe wind energie direct omzet in warmte. Je kunt er dan bijvoorbeeld je huis mee verwarmen.

Succes, en leg niet na een tijdje draaien je hand even op het buisje, het kan echt heet worden. En, oh ja. Als op deze site verder zoekt kom je nog veel meer tegen over de uitleg hiervan. Zoek maar eens op "Lorentz"

Martin