out-door douche

Polly Translate

Voor een huis in spanje zonder toevoer en wil ik een warm water douche maken.
Ik heb ooit op een camping een warm voorziening gezien met behulp van een opgerolde tyleen slang.
De bedoeling hiervan was in zwart tyleen door zonnewarmte te verwarmen.
Nou hebben we in spanje wel een kelder waar we regen opvangen maar is er een mogelijk heid om met de warmte van de een systeem te maken, dat het mogelijk maakt om te douchen

Antw.: De beste oplossing is natuurlijk een zonneboiler. Het blijft dan lang warm en met een simpele delta T regeling kun je de pompen en drieweg-kleppen aansturen. Dit garandeert een legionellavrije werking. Het sanitaire water moet minimaal 1 tot 2 maal per week boven de 60 graden Celsius komen in de boiler of een ander opslagmedium zodat er geen gevaar voor legionella ontstaat. Daarnaast houdt een boiler de warmte ook lang vast zodat je in de vroege ochtend ook warm kunt douchen. Desgewenst kan men het water naverwarmen door middel van een externe warmtebron (gasketel, olieketel, elektrisch of biomassa). Het verwarmen met een tyleenslang o.i.d. is ook mogelijk met behulp van een pomp die het water vanuit de kelder door de tyleenslang pompt. Door middel van een aanlegthermostaat kan men de pomp aansturen. De elektrische voorziening kan gerealiseerd worden door een zonnepaneel.