31 december 2020

TL verlichting condensator

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo kenners, waarom is er bij een tl armatuur op de aansluiting van het lichtnet een condensator parallel geplaatst? Kun je die weghalen, of is deze nodig voor het branden van een lamp?

MVG Herman_Man

Hallo Herman, eigenlijk is de condensator niet nodig voor het branden van de lamp. Maar de condensator zorgt er voor dat inductieve waarde van de spoel wordt recht getrokken. Als je veel TL verlichting hebt kan de cos factor aardig gaan afwijken. Het is een verstoring op het lichtnet, en niet wenselijk. Daarnaast zal het de hoge ontsteekspanning van de TL buis iets afvlakken. Wat ook weer storingen tegen gaat. Lees meer….. De condensator over de starter zou ik er ook niet afhalen, want die voorkomt de hindelijke storingen op je TV , radio, of andere geluids apparatuur. Maar Arjan, een van onze auteurs heeft hier al eens een prachtig compleet verhaal neergezet. Dus voor de exacte werking klik je hier: hoe werkt een TL buis