dauwpuntmeter of hygrometer zelf maken

Polly Translate

Weet er iemand hoe je zelf met kosteloos of bijna kosteloos een dauwpuntmeter kan maken?

 


 

zo’n oud hollands (of belgisch in dit geval) gevalletje van "het mag weer niks kosten". Een low-tech hygrometer uit de tijd van de batavieren, kost inderdaad bijna niks en is zelfs nog redelijk betrouwbaar ook (en leuk om zelf te maken).

Lees verder . . . . .

 HygrometerDe batavieren hadden nog geen hygrometer (nodig) maar rond 1400 ontwierp Leonardo da Vinci de eerste hygrometer.

De eerste haar hygrometer is bedacht en gemaakt door  Horace Bénédict de Saussure (1783). Voor een haarhygrometer gebruikt men een ontvette paardehaar (gratis) of een blonde mensenhaar (in het belang van de natuurwetenschappen wil dat leuke blonde meisje vast wel (gratis) een haar afstaan?). Als een haar vochtig wordt zet hij uit en als het droog is krimpt hij. Een nadeel bij dit soort hygrometers is dat de lengteverandering van haar niet lineair toeneemt bij de toenemende vochtigheidsgraad waardoor de schaal op de meter niet in gelijke stukken kunt verdelen. Voor een preciese hygrometer moet je hem dus calibreren met een professionele meter.

De meeste huis tuin en keuken hygrometers werken trouwens volgens dit principe. Het enige wat je dus nodig hebt is een haar  (een paardehaar is handiger omdat hij dikker is); een beetje dreft om te ontvetten; een paperclip of naald o.i.d. en een gewichtje om de haar onder spanning te houden. 

Het handigst is om een naald door een leeg melkpak of zo te steken. De naald moet lekker los kunnen draaien in de gemaakte gaatjes natuurlijk. Met een paar kleine stukjes kurk kun je de naald fixeren zodat hij niet verschuift. Door het oog van de naald kun je vervolgens de wijzer aanbrengen of ook hier kun je kun je met een stukje kurk werken. Als kun je een klein moertje gebruiken of een loodje voor een vissnoer (o op het tekeningetje hiernaast). Een loodje is handiger want dat kun je om de haar heenknijpen en lijkt mooier. Vervolgens wikkel je de haar 2 of 3 keer om de naald en maakt hem aan de bovenkant van het (melk) vast. Als je de haar met de wijzers van de klok mee om de naald draait staat de 100% relatieve vochtigheid rechts op de schaal. Als je de tekening hiernaast uitprint en op het pak plakt lijkt het ook nog eens professioneel en heb je (bijna gratis) een echte hygrometer. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hygrometer )

Je kunt  aan de bovenkant van het pak ook aan een stroef draaiende (sate) prikker door het pak steken heen steken en daar de haar aan vast maken. Op die manier kun je de hygrometer makkelijk bij stellen. Als je hem meeneemt in de douche, tijdens je maandelijkse douchbeurt, zal hij 100 % aan moeten geven na een tijdje. Gelukkig is het melkpak ook nog (gratis) waterproof.

***arjen***