5 januari 2021

Proeven voor onweer?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo,
voor natuurkunde wij dit jaar ons profielwerkstuk over onweer. We moeten hierbij een onderzoeksvraag verzinnen en deelvragen maken. We hadden als onderzoeksvraag "hoe ontstaat onweer". deze vond onze begleider te breed. nu krijgen wij van haar nou niet de hulp en ideeën die we zouden willen, we zijn nu voor de 2e keer in het diepe gegooit.

we moeten onder andere een grote duidelijke goede proef verzinnen die betrekking heeft tot een deelvraag. (nu zijn we eigenlijk gewoon op zoek naar een proef waar we een deelvraag aan koppelen) maar op blijft het een beetje bij "maak je eigen bliksem met 2 balonnen"; niets goeds voor een serieus profielwerkstuk.

Nu wilde we vragen of u nog een goed idee heeft. we zijn al familie afgegaan maar die zijn erg à natuurkundig.
we hopen heel erg dat u ons verder kunt helpen: wij weten het niet meer!!

alvast gigantisch bedankt,
Felcke Bijl & Danielle kuikman 

Wat jullie nodig hebben is een van der Graaf generator. Deze wekt statische elektriciteit op die nodig is voor die mooie vonken. En het is dezelfde werking van een onweersbui.  Lees meer…..

Zie de tekening hier onder. Je zult een beetje creatief moeten zijn betreft de materialen. Ik heb op de tekening al wat suggesties gedaan.  Voor de kunststof rollen kun je bijvoorbeeld bij de gamma of zo van die zwenk wieltjes nemen. Sloop de bevestiging er af. En gebruik iets anders als as. Zorg ervoor dat de rolletjes aan de buitenkant aflopen. Dan kan de binnenband er straks niet afschieten.
De elektronen worden getransporteerd van onder naar boven langs de band. Dit gebeurt met de koperen vingers. Ideaal is latoen koper (heel dun messing) maar met uitgesplitste koperen draadjes gaat het ook. Deze moeten onder een lichte druk op de band rusten. Aan de bovenkant worden de vingers aan de bol bevestigd, en onder aan het frame, in ieder geval aan de draad die straks de vonken gaat trekken. De voet kun je ook van hout maken. Zolang de draad maar aan de koperen vingers wordt bevestigd. De koperen draadjes kun je ergens tussen klemmen. Neem bijvoorbeeld een koperen buis, steek hier de draden een stukje in, en sla deze plat. En dus vast.
Als dit allemaal gedaan is kan de pret beginnen. Schakel de motor in, of zwengel zo hard je kan. Als je alles goed hebt gedaan zullen er vonken overschieten. Als je de draad vast houdt kun je deze ook voelen. J
Alle afmetingen mag je zelf bepalen, deze maken niet veel uit. Krijgen we nog een foto te zien?
Martin
PS zoek op internet op van der Graaf, en je ziet wat foto’s die het nog duidelijker maken.
En het volgende filmpje gaat nog een stukje verder. Het is de zogenaamde Tesla Spoel