31 december 2020

energieverbruik halogeen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Een electricien wist mij te vertellen dat een halogeen 12V 20W dus 1,75A meer verbruikt dan een 220V 20W , dus (ca) 0,1 A lamp. Klopt dit?


Beste Gerard, je moet altijd zelf na blijven denken en 20 W is 20 Watt, dus wat is dan het verschil tussen 12 en 220 Volt ??

 

Lees verder . . . . . .

Het is natuurlijk een beetje gissen wat de betreffende elekticienbedoeld heeft, maar in principe heeft hij een beetje gelijk. Als je spanning zoals bij 12 Volt, omlaag brengt doe je dat bij halogeen lampen meestal met een transformator. Alle energieomzettingen gaan gepaard met verliezen en bij een trafo heb je ongeveer 10% verlies in de vorm van warmte. Voor een 20 Watt halogeen lamp op 12 volt, houdt dit in dat je 20 Watt + 2 Watt trafoverlies = 22 Watt verbruikt. Verder is zoals je zelf aangeeft de stoom bij een lagere spanning groter, dus ook de warmteverliezen in de draden [ I² * R] groter. Dit verlies is trouwens bij een kort aansluitsnoertje erg gering (1,75² * 0,012 = 0,0037 Watt / meter bij 1,5² snoer)

We spreken dan wel over verliezen, maar dit gaat maar ten dele op. Alle wordt omgezet in warmte, ook het overgrote deel van de 20 Watt van het lampje zelf. Dit maakt dat de omgeving opgewarmd wordt en daar heb je ’s zomers natuurlijk niks aan, maar ’s winters hoef je deze energie dus niet met je CV te produceren. De verlichting en andere apparatuur zoals computers en TV’s etc. fungeren dus als een electrisch verwarming. Als je 2000 wat nodig hebt om een ruimte te verwarmen en alle elektrische apparatuur levert al 500 Watt, dan hoef je met je cv systeeem nog maar 1500 watt aan te vullen. Nu is het wel zo dat iets elektrisch verwarmen ongeveer 2 x zo duur is als met gas verwarmen, maar de energie is dus niet verloren.

Voor een CV pomp geldt dit helemaal. De (handige) verkopers rekenen je voor wat een cv-pomp aan energie verbruikt, en beschouwen dit als verlies. Van de 100 Watt die een cv pomp gebruikt komt dus 90% terecht in het in de vorm van warmte en deze warmte hoef je dus niet meer met het gas toe te voeren. Er van uitgaande dat gas een keer zo goedkoop is betekend dat dus eigenlijk, dat de helft van de 100 Watt maar echt verlies is [ d.w.z. je had het goedkoper met gas kunnen opwarmen]. 

Dus altijd zelf na blijven denken !!!!!

***arjen***