CO2 slopen

Polly Translate

L.s.,

Kan CO2 uit elkaar gehaald worden?
Dus in twee O-tjes die we laten waaien en een boel carbon waar we potloden van kunnen ofzo (desnoods stoppen we dát in zoutkoepels!).
Zelf weet ik bar weinig van chemie. Uiteraard zoek ik DE oplossing voor het CO2 probleem, of de onmogelijkheid er van.

 


 

Hallo Maarten, als dat lukt is het energieprobleem gelijk opgelost, maar voorlopig lukt het alleen planten en bomen om van CO2 C en O2 te maken. Nu maakt een plant geen pure , maar hij gebruikt het C ‘tje om b.v. cellulose (C6H10O5) verbindingen (ook wel polysachariden genoemd) en suikers (C6H12O6 / C12H22O11) te maken. Daarvoor is echter wel nodig in de vorm van () licht en (H2o). Zoals je ziet, zitten er minder O ‘tjes in dan C ‘tjes, dus er blijven wat O’ tjes over die de plant of boom weer afgeeft aan de lucht. De H atomen komen uit water (H2O) en ook hier blijft weer een O ‘tje over die aan de lucht wordt afgegeven.  Een plant heeft dus water, licht (energie) en CO2 nodig om te kunnen groeien. Deze zogenaamde koolstofkrinloop heeft mijn collega spacewuppy al uitgebreid beschreven.

Lees meer . . . . .

Gaat de boom of plant dood en verrot hij langzaam, dan komt alle CO2 weer vrij. Als de bomen en planten echter onder water terecht komen zoals bij moerassen, dan kan er geen meer bij komen, en ontstaat er turf, bruinkool, antraciet en kolen. Men noemt dit dan ook het inkolingsproces en dit treed op bij plantaardig en duurt duizenden jaren. Bij dierlijk materiaal onstaat bij gebrek aan zuurstof olieachtige producten en (aard)gas.

Het kost dus energie om van CO2 weer andere koolstofverbindingen te maken, en het levert energie op als we kolen ( die voor het grootste deel uit koolstof bestaan) weer verbranden in een centrale of . Om van CO2 weer pure koostof en zuurstof te maken is (chemisch) niet mogelijk. Het is net zoals in je lichaam, daar verbrand je ook koolstof (uit suikers) om op temperatuur te blijven en adem je de CO2 weer uit. Je lichaam maakt dus CO2, maar het is niet mogelijk om van CO2 weer een lichaam (mens) te maken.

 Van CO2 weer C ‘tjes en O ‘tjes te maken gaat dus niet. Je kunt beter de pure C ‘tjes die al als kolen in de grond zitten niet opbranden in centrales.

***arjen***