2 januari 2021

sulfiet in wijn

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

weet iemand welk sulfiet er in gedaan wordt? 

Sulfiet wordt toegevoegd om het bederf van wijn tegen te gaan. Maar teveel is niet goed. Het dood onder ander deze cellen.

 (eigen foto) gistcellen in aankomende wijn, delende cellen en sporen zijn hier te zien. Lees meer…

 

Sulfieten ofwel zwaveldioxide, dus zwavel met drie atomen. Het wordt toegevoegd in etenswaren en wijnen. Ze zijn allemaal gebaseerd op zwavel. Belangrijkste doel is het doden van overgebleven gist, eventuele azijn bacteriën en gaan oxidatie van de wijn tegen.

U zult zeggen, nou en… zijn die bacteriën of gisten gevaarlijk? En van die sulfieten kun je toch hoofdpijn krijgen! Ja helemaal gelijk, teveel sulfiet is niet goed, en astma patiënten kunnen na het nuttigen hiervan na 5 minuten een aanval krijgen. Kijk van een paar gist cellen ga je niet dood, het is zelfs gezond. Want deze bevatten heel wat vitaminen. Maar na een paar maanden kunnen ze verteren en gaan rotten, en geven dan een zeer onaangename geur af. Maar wat misschien nog erger is dat ze de overgebleven suikers in de wijn kunnen vergisten. Deze worden dan omgezet in alcohol en koolzuur. Nu is die alcohol niet zo erg, maar de koolzuur wel. Bij genoeg aanwezige suikers kunnen deze een druk opbouwen van wel 10 Bar. En kan de wijnfles uit elkaar spatten. Als in elke zending wijn een paar flessen ontploffen kun je wel nagaan wat een zooitje dat geeft. Nog niet eens te spreken over lichamelijke schade kan ontstaan.

Maar de sulfiet zorgt ook dat de wijn niet oxideert, en dat komt dan te goede van de smaak. Tegenwoordig worden de wijnen goed gefilterd en hebben niet veel nodig om goed te blijven. De alcohol houd de wijn normaal goed genoeg. Maar de wijn makers kunnen niet het risico lopen dat er per zending ook maar 1 fles breekt. Een percentage boven de 10 % moet normaal de wijn goed houden. Onder de 10 % is de kans groot dat de wijn azijn bacteriën toeslaan. En dat wil je zeker niet in de wijn.

Toevoegingen van sulfiet is bij de wet geregeld. 17 mei 1999 is de laatste wijziging geweest. In rode wijn mag per liter 160 mg voorkomen, en in witte wijn mag dit 210 mg zijn. Voor zoetere en speciale wijnen zijn andere waarden van toepassing. Onthoud dat in zoete wijnen, zonder veel alcohol meer sulfiet zit dan een rode wijn met veel alcohol. Het is allemaal nodig om de voedsel veiligheid te waarborgen. Zwaveldioxide dus.