water zoeken
weet iemand hoe je water kan zoeken ondergronds
Water is heel belangrijk, zonder voedsel kunnen we wel een poosje maar zonder water valt niet mee. Maar er zijn meer manieren om water te vinden. Lees meer……
Water vinden ondergronds? In Nederland is dit niet echt moeilijk. Bijna overal in Nederland kun je wel een bron slaan. Dit noemen ze zo. De kwaliteit is echter lang niet overal goed te noemen. Er zijn veel plekken met kalk ijzer of beide. Ik ken mensen die na enthousiast een bron hebben laten aanleggen. “Goedkoop” hun wagen gingen wassen met water uit de bron. U raad het al, na het drogen een prachtige roestbruine auto. Veel kalk is ook niet fijn, maar is overheen te komen. En het drinken ervan kan geen kwaad.
Als je gaat kijken naar het buitenland zijn de meeste bronnen ooit op een natuurlijke manier gevonden. Kijk maar eens naar de “Spa” bronnen, deze doen het al heel lang. Het water komt van diep uit de bodem, en is waarschijnlijk al 10 duizenden jaren oud. Ooit als regenwater en sneeuw gevallen, en door dikke steenlagen in de bodem gezakt.
Als de bodem structuur bekend is, kan door specialisten worden bekeken waar eventueel water kan worden aangeboord. Of er is bekend dat in een gebied al meer bronnen zijn geboord. In zeer droge gebieden waar maar enkele maanden per jaar een rivier door stroomt. Kan vaak onder de droge rivier bedding water worden gevonden. Vaak al op een halve meter diep of zo.
In droge gebieden komen ook planten voor die het water voor vele maanden opslaan in een soort van knol onder het oppervlak. Boven de grond is dit niet te zien. Het is vaak een armetierig stengeltje met twee blaadjes er aan. Maar onder de grond zit dan de knol met misschien wel twee liter water. Je moet het maar weten als je dorst hebt.
Dan kan het ook nog voorkomen dat je midden in het water staat, maar niet kan drinken zoals zeewater. Drink dit nooit bij gebrek aan beter. Door het hoge zout gehalte heb je snel meer vocht nodig. En zul je snel het loodje leggen. Wat je wel kan doen is het volgende. Neem of maak een bakje en vul deze met zeewater. Zet in het midden een klein bakje dat boven het water uitsteekt, en verzwaar deze met iets zwaars. Span nu een stuk plastic over het geheel, en leg iets van gewicht in het midden zodat een kuiltje ontstaat. Zet het geheel lekker in de zon, en kijk aan het eind van de dag wat er in het bakje zit. Waarschijnlijk een lekker bakje vers zoet water. Door de warmte van de zon zal het water langzaam verdampen. Dit slaat echter neer op het plastic waarnaar het vervolgens naar het midden loopt, en wordt opgevangen in het middelste bakje.
Ook midden in de woestijn is er aan water te komen. Ook hier gebruiken we plastic. Maak een kleine kuil, en leg het plastic er in. Maak de randen vast met stenen of zand, en leg in het midden een steen. Nachts koelt het snel af in de woestijn, en zal condens ontstaan. Dit slaat neer tegen het plastic en zakt in het kuiltje. Het is niet veel maar hoe groter het plastic…..
Dan zijn er ook nog gebieden aan de kust waar elke morgen zeer vochtige lucht over het land trekt. Als je door een net vertikaal oprichten, met heel fijne mazen zal het water hier neerslaan. Door onder het net een bak te plaatsen kan hier elke dag water worden gewonnen. Het vergt natuurlijk wel onderhoud.
Dan is het ook nog mogelijk om zout of vervuild water door koken te laten verdampen, en deze damp op te vangen. Ook dan heb je weer zoet water. Wat echter nog beter gaat is omgekeerde osmose. Door met een hoge druk pomp door een kunststof membraan te persen wordt alleen het zuivere water doorgelaten. De poriën in deze kunststof zijn zo klein dat alleen water moleculen hier door kunnen. Al het vuil en zout kan hier niet doorheen dringen. Er bestaan water makers van enkele tientallen liters per dag, tot wel 500 kubieke meter per dag.
En dan bestaan er nog wichelroede lopers. Mensen die in staat zijn om met een wichelroede water te vinden. Nee het is geen grap, het bestaat echt. Het is echter een hulpmiddel, want het menselijk lichaam zelf is de detector. Diep in ons verscholen zijn deze gaven aanwezig. Eigenlijk niets bijzonders, maar het moet worden ontwikkeld.
Zo zie je dat op veel plaatsen drinkwater kan worden gewonnen. Het is nog lang niet alles, want met survival technieken bestaan nog meer planten en bomen om vocht uit te halen. Maar daar bestaan genoeg andere sites van.
Martin