5 januari 2021

zuurstofgehalte

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hallo,
Je hoort de laatste tijd dat we te veel CO2 aanmaken door verbranding van koolstoffen. Maar dit moet ten koste gaan van de zuurstofgehalte. Je hebt nodig voor verbranding. Als we zoveel CO2 maken
gaat het zuurstof gehalte dan niet net zo drastisch omlaag.
Stikken we zo langzamerhand niet.

Dat valt nog mee. lees meer…

 

Beide gassen worden aangemaakt maar ook afgebroken. Het is een kringloop die wij iets verstoren. Maar vele factoren spelen mee. Gelukkig komt er regelmatig koolzuur in de lucht terecht. Want alleen uit koolzuur komt uiteindelijk weer zuurstof. En niet te vergeten, we raken ook weer zuurstof kwijt die niet meer terug in de atmosfeer komt.

Beetje verwarrend allemaal vind je niet?

Door planten bomen, en plankton wordt onder de inwerking van zonlicht koolzuur omgezet in zuurstof en het C tje komt weer in de plant of boom terecht. De zuurstof, je weet die ademen wij in, en met ons vele dieren. Er komt weer…. juist koolzuur uit. Maar er zijn ook ander processen die zuurstof gebruiken, denk aan brand en chemische processen.

Maar er verdwijnt ook zuurstof voorgoed in mineralen. Bergen die corroderen. Mineralen binden zich met zuurstof, en deze zuurstof komt er voorlopig niet meer uit. Je moet het je voorstellen zoals ijzer roest. Roest is ijzer verbonden met zuurstof. Deze ben je gewoon kwijt, en komt niet meer in de lucht terug. Om dit weer aan te vullen is nieuwe zuurstof nodig, ofwel koolzuur.

Gelukkig komt er dus constant nieuwe koolzuur in de lucht terecht, die weer door planten en bomen wordt omgezet. Vulkanen hebben hier een groot aandeel in, zij zorgen voor nieuwe koolzuur in de atmosfeer. Het is een groot samenspel van de . Het gevaar is een grote verstoring hiervan, en hier vallen wij bij. Door veel fossiele brandstoffen te gebruiken brengen we inderdaad meer koolzuur in de lucht. Maar nog steeds is het zuurstof gehalte zo’n 21%

Tot nu toe is de aarde in staat om dit evenwicht te behouden, en dit is al heel lang zo. Biologen zijn nog steeds op zoek hoe dit alles zo mooi in evenwicht blijft.

Dus nee, het evenwicht is nog niet verstoord. Zou het kunnen? Met genoeg andere gassen? Ja waarom niet.

Zie ook vulkanen