2 januari 2021

IJsvorming in gasleidingen

Background photo created by xamtiw - www.freepik.com

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Graag wil ik via dit medium de volgende vraag voorleggen;

Bij welke temperatuur treed ijsvorming en hydraten op. Als je kijkt naar een koud glas in een leef omgeving zal je zien dat er na verloop van tijd condens optreed aan de buiten kant van het glas. Dit is praktisch en theoretisch te benaderen, de een door te meten de ander middels het -diagram.

Als we nu kijken in een gasleiding wil ik nu graag weten; wanneer treed er ijsvorming op in de gasleiding. Is dit via een Mollier-diagram te benaderen of dien ik dit molacurair uit te rekenen.

Via vuistregels wordt er aangegeven dat dit ongeveer bij 30gr. moet zijn.
Nu zoek ik het punt

Ik heb het wel gekker meegemaakt, lees meer…….    En trouwens, deze beesten leven van dit spul:

 

30 graden Celsius. Zou kunnen. Ik ben nog eens aan het zoeken geweest, maar inderdaad kan ik ook geen duidelijk diagram vinden die dit aangeeft. Wat ik wel weet is dat een dauwpunt van -4 graden Celsius word aangehouden als veilige transport vochtigheid. Dan wordt uitgegaan dat dit bij 4 graden Celsius geen probleem op levert. 4 graden is namelijk de temperatuur die op de zeebodem het meest aanwezig is. Zoals je weet is bij deze temperatuur zeewater het zwaarst. En zal zich dus verzamelen op de zeebodem waar ook de pijpen liggen voor het gas transport.
Maar ik heb het gekker meegemaakt betreft hydraat vorming. Als technician werd ik eens afgestuurd op een storing van een druk meet instrument. Volgens de controlekamer moest er minimaal een druk zijn van 120 Bar. Echter werd er maar 20 Bar uitgelezen. Aangezien deze instrumenten van Emerson maar zelden stuk gaan opperde ik dat het misschien wel hydraat kon zijn. Het instrument was rechtstreeks gemonteerd via pijpwerk op een gas put. Ik werd dan ook uitgelachen want de temperatuur op de put was 60 graden Celsius.
Omdat je in zo’n geval toch moet testen om te kijken of er echt iets met de druk opnemer aan de hand is. Draaide ik de toe voer kraan dicht, en liet het gas af via een vent afsluiter. Omdat ik toch wilde zien of er echt geen verstopping zou zijn maakte ik het pijpwerk los. En wat zat er in? Jawel, een substantie die lijk alsof je sneeuw lekker hebt samengeperst. Vast maar toch ook makkelijk af te brokkelen. Ik heb het in een bakje gedaan en meegenomen naar de controlekamer. Zeer verbaasde blikken, dat kan ik je wel vertellen. En dit was nog wel op een mooie zomerdag met een buiten temperatuur van 25 graden!
Oorzaak was een hele kleine lekkage op één van de fittingen van het instrument. Hier zie je dat het nog goed mogelijk met “nat”gas hydraat te vormen bij hoge temperaturen. Ik zou dan ook op een meetstraat van aardgas een heat tracing gebruiken van minimaal 80 Graden Celsius. Liever nog 120 graden. Tenzij het gas gort droog is. Dus ja, met de gegevens zou ik aanbevelen, ga altijd aan de zeer veilige kant zitten!
Maar ook voor de onderzoeker van dragers, het behoeft niet zo koud te zijn om hydraat te krijgen. Het mooie is ook dat als je hydraat in een tank stopt op kamer temperatuur het begint uit te gassen. Maar zodra de tank dicht blijf> druk oploopt het verdampen weer stopt. Ik denk meer hierna geen kwaad kan. Je zou bijvoorbeeld hydraat kunnen en dan dit gebruiken in bijvoorbeeld de voortstuwing van een . Misschien zelfs wel voor een vliegtuig?
Sinds kort is ook nog een ander vreemd verschijnsel aangetroffen op zeer grote in de oceanen. Meren van vloeibaar aardgas/zeewater. Rond deze “meren” is een aparte bio cultuur ontstaan. Er zijn worm achtige die hier van leven. Zie ook dit filmpje op you tube:

Zie ook dit artikel: hydraat   ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Martin