1 januari 2021

aansluiten perilex stekker voor fornuis

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een nieuw fornuis aangschaft
(electrische oven met electrische kookplaten).

Vanuit de fabriek is dit voorgemonteerd voor 3-fase aansluiting (krachtstroom).

Ik moet het via perilex stekker aansluiten op een 2 x 230V aansluiting.

Op het fornuis is de aansluiting als volgt:

L1 – zwart

L2 – bruin

L3 – grijs
N1 en N2 – blauw = doorverbonden
Volgens instructie moet voor een 2 x 230 aansluiting ook L2 en L3 (grijs en bruin) worden doorverbonden.
In de wandcontactdoos heb ik onder de L1 en L2 aansluiting en boven de N1 en N2 aansluiting.
Hoe moet ik de draden in de stekker aansluiten?
(ik mis een 2e "nul"; of maak ik een denkfout?).

Je bent niet de eerste met deze vraag, als je zoekt op perilex deze site kom je al heel wat tegen. Voor de duidelijkheid heb ik toch nog even een tekening gemaakt. Lees meer……

Het is vaak even "klooien"maar er is meestal wel een fatsoenlijke oplossing mogelijk. Het probleem van de meeste fornuis makers is dat ze een fornuis dat eigenlijk niet normaal is aan te sluiten in een woonhuis. Tenminste als er geen krachtstroom aanwezig is. Is er krachtstroom aanwezig, dan is het vaak makkelijker om dit an te sluiten. Ook het vermogen is dan wat hoger dan de normale afzekering van de groepen.

Maar goed, in dit geval wordt al aangegeven dat er een verbinding moet worden gemaakt tussen twee fase zodat het fornuis met twee groepen kan worden aangesloten. (blijkbaar kan dit met dit vermogen) Let hier wel op! Je zult het anders merken als het fornuis in gebruik wordt genomen en dan de zekeringen of automaat er uit springt. Niet fijn als juist die lekkere kip aan het grillen is. Een normale groep is afgezekerd op 16 Ampere. Wat inhoud 16 X 230 Volt = 3680 Watt

Het maakt trouwens niet uit welke fase worden doorverbonden, maar let wel op dat het vermogen van beide fase niet te hoog wordt. En inderdaad moeten beide blauwe draden (nul) worden aangesloten op die ene nul van het gasfornuis. In de meterkast komen deze ook bij elkaar. Maar goed, hieronder dus de tekening ter verduidelijking.