vraag over visroken

Polly Translate
vraag over visroken

Ik ben in bezit van een hele beste zelfbouw rookoven
hij is van onder 60bx60bx25cm h(vuurbak)
en van boven 40bx40bx100cmh
kan m op 100gr krijgen zonder probleem
dan is t visje gaar
maar nu is de vraag als er gerookt wordt
voor de smaak hoe hoog de temperatuur minimaal en maximaal mag zijn?
als de rookmot in de vuurbak rustig zn gangetje gaat komt de temperatuur niet boven de 55 a 60 gr

Kijk, er zijn toch nog mensen die weten wat echt lekker is! En er zijn veel manieren om te roken. Lees meer….

Zo te horen is dit een mooie oven die je hebt gemaakt. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je wilt roken. Je hebt natuurlijk koud gerookte zalm (donker roze) maar je kunt hem ook warm roken. Dan wordt ze licht roze. En voor andere zoals paling, haring of makreel wil je deze wel “gaar” hebben. Want zo rauw vind ik deze persoonlijk niet lekker.
Het moet natuurlijk ook worden gezouten, en dan laten intrekken. De tijd voor het intrekken van het verschilt ook per of vlees. Voor vis met vel zeg maar is één nacht voldoende. Doe ook 5 a 10 % suiker bij het zout voor de smaak. Vooral bij zalm is dit lekker. Klinkt gek, weet ik.
Probeer ook eens kip filet, deze 6 tot 8 uur het laten intrekken. Dit ligt natuurlijk een beetje aan je eigen smaak. De smaak is heel goed, dit kun je in de winkel niet kopen. Dus voor het “warm” roken zou ik de temperatuur wat hoger nemen. Ik neem aan dat je ook een deksel op je oven hebt. Door een beetje te spelen hiermee moet je temperatuur wat hoger zien te krijgen. Als je op het laatst zo tegen de 90 graden komt, moet alles ruim voldoende gaar zijn.
Het best kun je wat laag beginnen met de temperatuur, om dan hoger te eindigen. Door laag te beginnen in temperatuur, kan de eerst mooi drogen. Ik zelf probeer altijd zo’n twee uur te roken, langzaam aan voor het beste resultaat.
En het hout. Je kunt natuurlijk de complete setje kopen tegenwoordig. Maar je kunt ook zelf iets samen stellen. Beukenhout is natuurlijk prima. Maar je kunt de smaak verfijnen door dit te mengen met jeneverbes, en wilgenhout. Zelf maak ik altijd eerst wat houtskool aan, en laat hier de een beetje drogen. Dit zonder deksel op de oven. Als dit goed gloeit gaat het hout er op, en dek deze af met een plaatje metaal. Om vlammen tegen te gaan. Dan de deksel op een kier waardoor de vlammen definitief doven. Ook de lucht toevoer wordt getemperd. En dan is het een kwestie van in de gaten houden. Eventueel af en toe wat hout toe voegen.  
Dus koud roken voor bijvoorbeeld zalm, en warm voor het andere. Koud roken duurt wel langer voordat de smaak goed door dringt. Maar warm vind ik lekkerder. Wat je ook eens kan proberen is op de markt een zalm staart kopen van zo’n 600 gram. Deze zouten en laten intrekken. Daarna warm roken. Steek meerdere pennen hier doorheen, want het wil wel eens te hard gaan. En dan valt hij op je rook bak.
Heb je ook een foto van je rook bak? Stuur hem naar onze site. Veel succes met het roken.
Martin