31 december 2020

magneet spanningsvelden

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Wat voor spanningsveld ontstaat er wanneer je twee (neodynium) magneetjes geforceerd met de zuidkanten tegen elkaar plakt. Wat zijn de eigenschappen en/of kenmerken van het spanningsveld dat dan ontstaat?


Hallo Josh,

 

Een magneet heeft een magnetisch veld, en twee magneten hebben dus beide een magnetisch veld. Als je die twee magnetische velden bij elkaar brengt ontaat er een magnetisch veld. Een spanningsveld bestaat niet(spreektaal), hooguit een elektrisch veld wat je aantreft in een TL buis.

Lees verder . . .

Twee magneten tegen elkaar aanhouden met de noordpolen, of zuidpolen zal moeilijk lukken, omdat die elkaar afstoten. Het magnetisch veld wat dan onstaat, ziet er ongeveer zo uit als de figuur links hieronder, de veldlijnen verdringen elkaar en worden in elkaar gedrukt. In de figuur rechts is het magnetisch veld afgebeeld wat versterkt wordt. In deze tekening is het magnetisch veld van twee stoomdraden getekend. Links als de stomen in de draden tegengesteld zijn en rechts als de stromen beide dezelfde kant op gaan. Met behulp van de kurketrekker regel, kun je de richting van het veld bepalen, dus in de figuur rechts draait het veld rechtsom in beide draden.

Een bijzonder veld ontstaat als je de magneten volgens de methode van Halbach aan elkaar plakt. Het magnetisch veld wat dan onstaat is maar aan een kant aktief (onderkant), zoals te zien is op de tekening. Dergelijke magneet array’s worden bijvoorbeeld gebruikt in strippen voor de koelkastdeuren en vrieskisten.

Om het magnetisch veld van jou precies te weten te komen kun je ijzervijlsel gebruiken op een papiertje of kartonnetje, en met daaronder de magneten, kun je precies zien wat er gebeurt met het magnetisch veld als je de magneten naar elkaar toe brengt.

Om zelf te spelen met java applets die o.a. magneetvelden simuleren is onderstaande site een aanrader.

http://www.falstad.com/mathphysics.html

***arjen***