1 januari 2021

Hoe bereken ik het aantal Ampere voor een oude klok

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een zeer oude stationsklok gekocht die op werkt. Nu zit er geen voeding/adapter bij. Bij de aansluiting via een kroonsteentje staat 24V. Het kroonsteentje verdeeld de stroom naar twee spoelen. Op de spoelen (op beide) staat meer informatie zoasl 5000 ohm, 20000 Wdg, 0,07 Cul, 60V, (VEB R-F-T 401).

Nu wil ik een voeding/adapter aanschaffen, alleen zie ik dat die met een verschillende hoeveelheid Ampere te koop zijn. Ik weet echter niet hoe ik het aantal ampere kan achter halen?

Wie kan mij helpen? Ik heb eventueel wel een foto om het verhaal te verduidelijken.


Oei, zo simpel is dat helaas niet. De Nederlandse stationsklokken worden met een bi-polaire 24V gelijkspanning gevoed vanuit verschillende plaatsen (hoofdposten) in Nederland. Het principe is dat per minuut de 24 V= wisselt, de even minuut positief, de oneven minuut negatief. In de hoofdpost wordt na de ontvanger van het DCF signaal de spanning gegenereerd door de pulsgever, welke de pulsspanning levert aan de lokale nevenuurwerken. Je zult dus zelf een pulsgever moeten . Op deze site zijn er schema’s voor te vinden: http://www.radioclockcontrol.com/Nederlands/nederlands.html

Suc6,  ***arjen***