1 januari 2021

Spijkenisse getroffen door lieveheersbeestje mutanten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly
Spijkenisse getroffen door lieveheersbeestjes
Maar dan zonder vleugels. Onder ander gezien in de korenbloem straat, en lavendel pad. Het zijn gewone lieveheersbeestjes die zijn gemuteerd…. Nee niet in een laboratorium, maar gewoon spontaan. De vinders hebben ze wel verder gekweekt om in kassen hun goede werk te doen. Omdat de vleugels heel klein zijn kunnen ze niet weg , en blijven dan makkelijker in de kas hangen. Daar eten ze allerlei luizen op, die normaal met andere middelen bestreden moeten worden. Dus eigenlijk prima.
De mutatie bleek een kwestie van één gen. Dat over erft in de volgende generatie. In de vrije heeft men dit maar drie keer waargenomen. Ze leggen wel minder eitjes dan hun soortgenoten, en hebben ook minder bescherming in de vrije natuur, waar ze dan ook moeilijk kunnen overleven. Als alle luizen zijn opgegeten beginnen ze spontaan aan hun soortgenoten te knagen. Het gaat hier trouwens om het twee stippen lieveheersbeestje.
Hoe ze nu daar gekomen zijn is alsnog een raadsel.
Normaal bijten deze geen mensen, maar in Spijkenisse is dit dus wel gebeurd. Ook een mutatie? Of een andere soort? Wie stuurt ons foto”s van deze mutanten ?