1 januari 2021

kan je de normale fase in huis zo vast pakken?

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

ja, tis een beetje rare vraag…. gister hadden een vriend en ik een discussie over goed geisoleerde schoenen ed. en ook over elektriciteit. dus met de vraag bedoel ik; als ik geisoleerd sta op (weet niet eens of ze er zijn) hele goede speciaal daarvoor bestemde schoenen en ik aan de fase in huis voel ik dan wel wat of voel ik niks?

 


 

Ja, waarom eigenlijk niet, vogels zitten per slot van rekening ook op hoogspanningslijnen zonder dat ze geelektrocuteerd worden. Wil je een schok krijgen dan moet er een lopen door het lichaam, en als deze er niet loopt krijg je dus ook geen schok.

Lees verder . . . . . .

 

Veiligheid gaat boven alles, dus als er gewerkt moet worden aan installaties boven de 50 Volt, dienen deze in principe spanningsloos gemaakt te worden. Soms is dat echter niet mogelijk. Slechts als er dermate belangrijke noodvoorzieningen op de betreffende groep zijn aangesloten, dat dit gevaar op zou leveren voor mensen die hiervan afhankelijk zijn, of dat de financiele kosten dermate hoog zijn dat je in redelijkheid niet kunt verwachten de installatie spanningsloos te , wordt hier van afgeweken en is werken onder spanning toegestaan.

Er zijn speciaal goedgekeurde rubber matten (met VDE keurmerk !!!) waar je op kunt staan, zodat er in ieder geval geen stroom via je voeten kan lopen. Als je op zo’n mat staat kun je inderdaad zo de fasedraad beetpakken, zonder dat je ook maar iets voelt. Hetzelfde effect bereik je (mogelijk !!!!) met met een houten parketvloer of rubber laarzen, kortom een slecht geleidende ondergrond, zoals hout, tapijt, linolium etc. of slecht geleidend schoeisel. Er zijn ook veiligheids laarzen die tot 1000 Volt bescherming bieden, volgens de EN 345 SB-VDE en bestand tegen logen en zuren en uitgevoerd zijn met stalen neus (VDE 1000 volt.)

Er loopt dan geen stroom via je voeten, maar jammer genoeg heeft de mens 2 armen, en als je met de ene een fasedraad beethebt, heeft de andere arm niks te doen en een goed gebruik is om deze dan ool letterlijk in je zak te houden, want voordat je het weet leun je even tegen een betonnen muur of erger een geaard metalen toestel. De stroom gaat dan lopen gaat direkt door het best geleidende weefsel, en dat is via het hart van de ene naar de andere arm. Nu zijn er ook handschoenen, die bescherming bieden, maar daar is lastiger mee te werken, als er kleine onderdelen moeten worden vervangen.
Het blijft dus opletten, en vermoeidheid, afleiding en routine leiden zomaar tot dodelijke fouten.

Maar je kunt een fasedraad dus vastpakken als je op een VDE gekeurde mat staat of VDE laarzen aan hebt.

***arjen***