massa energie en snelheid

Polly Translate

Mijn vraag is de volgende.

Als ik een bierblikje op een stoeptegel plaats en ik ga daar met mijn voet op staan dan zal het blikje verkreukelen. De stoeptegel blijft dan heel.

Maar

Stel dat ik dat bierblikje met hoge snelheid af zou schieten op dezelfde stoeptegel, zal hij er dan doorheen gaan of er een gat in indien de snelheid hoog genoeg is?

Snelheid is een factor bij kracht, net zoals massa. Om een blikje iets met een stoeptegel te laten doen zou het blikje met zo’n snelheid afgeschoten moeten worden dat deze zelf ook al geheel vervormt, het zou dus na afschieten al een compact stuk blik-aluminium zijn. Een platte ‘kogel’ dus. Bij genoeg snelheid kan deze de tegel breken in theorie. Maar let wel, blik is super licht, dus de snelheid zal super hoog moeten zijn. Hierop vooruit denkend is de kans erg hoog dat de snelheid nodig zo hoog is dat het compacte blikje door luchtwrijving zo zal opwarmen dat het vervormt en ‘zacht’ wordt.

Dus in de praktijk zal een blikje nooit een tegel kunnen breken, zeker niet 1 die stabiel op de grond ligt.