Binnenvaart nog milieu vriendelijker?

Polly Translate

Hallo allemaal,

We weten het allemaal vervoer over het is de juiste weg maar, kan het nog beter? Wij hebben de mogelijkheid om op redelijk eenvoudige wijze ca. 1000 m2 te plaatsen op ons binnenvaartschip. De vraag: Kunnen we de opgewekte gebruiken voor de voortstuwing van ons schip, waarschijnlijk wel denk ik. Maar de volgende vraag is "hoe ga je dat doen". En de laatste vraag is ook niet onbelangerijk hoeveel pk`s gaat dit ongeveer op leveren uiteindelijk op de schroef van het schip. Of kun je de hoofdmotoren zo ontlasten dat er daardoor, een dusdanig brandstofverbruik te besparen is dat het rendabel is t.o.v de investering ?

alvast bedanktvoor uw reactie,


Hoi,

Alles kan, en met 1000 m² zonnepanelen kun je heel wat energie opwekken.

Lees verder . . . .

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: wat gaat mij dit opleveren ? ? Als ik kijk naar het recent opgeleverde TNT post sorteercentrum in Veenendaal, wat is uitgerust met zonnecellen en warmtepompen om volledig energie neutraal te zijn, dan kun je met 1000 m² zonne panelen 173 kW (piek) vermogen opwekken en dat is hetzelfde als 235 ouderwetse PK’s.

Om dat op de schroefas te krijgen heb je dan nog wel wat vermogenselectronica en omvormers nodig en een 173 kW electromotor met koppelingen etc. Zonder subsidie is het niet haalbaar of rendabel in de meeste gevallen.

Als demo en promotie projekt is het echter zeer de moeite waard denk ik en in dat opzicht subsidiabel. Als samenwerkingsverband  met een projekt van een hoge school of universiteit is zoiets wellicht uitvoerbaar.
Ik zou het dus in die richting zoeken.

***arjen***