31 december 2020

Nikkelchroom en RVS als warmtebron

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Beste mensen,

ik ben op zoek naar antwoorden en toelichtingen over de warmtebronnen RVS (316) en nikkelchroom draad.

Deze beide metalen in vaste vorm worden aangestuurd door zodat ze warm worden en een temperatuur bereiken tussen de 220C en 270C.

Is er dan sprake van het vrijkomen van carcinogenen bij inhalatie direct van het element ? Het gaat hier namelijk om een inhaleer apparaat voor etherische oliën.

De leverancier zegt dat het niet schadelijk is, maar ik heb echter mijn twijfels. Graag zou ik van jullie vernemen of het natuurkundig mogelijk is schadelijke stoffen binnen te krijgen.

Mijn dank is alvast zeer groot.


Hoi Martin,

Tja, geen mens is te vertrouwen tegenwoordig en verkopers al helemaal niet.
Volgens de toxologie handboeken valt het allemaal wel een beetje mee trouwens.

Lees verder . . . . .

Iedereen kent wel de gevaren van zware metalen als kwik (tl buizen /spaarlampen !) en lood, die cel afwijkingen veroorzaken in voornamelijk de nieren. Bij hoge loodconcentraties kan dat lijden tot nephropathy ofwel nierziekte.
Bij het slijpen van cobalt kan (long)fibrose (toename van bindweefsel / cystes) optreden
Van Chroom en cadmium is bekend dat dit kan lijden tot longkanker en longemphyseem. En Chroom is nu juist één van de bestanddelen van roestvry staal.

Je hebt het dan wel over hoge concentraties, zoals die vrijkomen bij lassen (dampen), slijpen (zeer fijn [deels verbrand] stof en snijden (gutsen) van deze metalen, dus temperaturen waarbij het vloeibaar wordt.
Bij een element wat niet heter wordt dan 300 ºC kunnen er geen metaaldampen vrijkomen. Zelfs bij elektrisch staalkacheltjes waar ook dezelfde rvs draad gebruikt wordt en de temperatuur van de draden een stuk hoger is (ca 600) komen geen metaaldeeltjes vrij.
In dit geval spreekt de verkoper dus de waarheid en is het niet schadelijk. Het cadmium in het plastic ? omhulsel is waarschijnlijk schadelijker dan de hete rvs draad.

***arjen***