1 januari 2021

Aansluiten krachtstoom inductie kookplaat

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Hallo allemaal,
Er zijn al een heleboel vragen mbt het aansluiten van inductie kookplaten gesteld. Mijn specifieke vraag heb ik echter niet kunnen vinden.
Onze oude ind. kookplaat is helaas overleden, deze was aangesloten op krachtstroom. We hebben nu een nieuwe ind. kookplaat van Bosch aangeschaft. In de tekening voor aansluiten heb ik 2 opties.
1e is voor 381V-415V 2L/N/PE, hierbij moet bruin op L1, zwart op L2, wit en blauw op N en geel/groen op .
Voor de 2e optie voor 220-240V 2L/2N/PE moet bruin op L1, zwart op L2, blauw op N1, wit op N2 en geel/groen op aarde.
Lees meer…

Ik neem aan dat ik optie 1 moet gebruiken. De verwarring komt doordat ik een stekker heb met aarde, L1, L2, L3 en N. Hierdoor weet ik niet hoe dit aangesloten moet worden. Moeten nu zowel wit als blauw op N aangesloten worden en gebruik ik L3 niet voor krachtstroom? L3 werd door de vorige kookplaat wel gebruikt. Of moet ik een nieuwe aansluitstekker kopen?
Als iemand mij kan helpen, alvast hartelijk dank!

Groeten,
Robin

Ik zou zeker voor de eerste optie gaan, met 400 Volt is het vermogen beter te verwerken. Je moet wel goed op het schema kijken hoe dit moet komen. Maar ik begrijp uit je verhaal dat je er wel iets van begrijpt. De witte draad zoals je zegt zal worden gebruikt voor de aansturing van elektronica en dergelijke. Dit zal niet veel extra vermogen afnemen. Check dit wel! Anders zou je nul te zwaar belast kunnen worden. Kijk ook naar het totale vermogen van je nieuwe kook toestel. Zijn de zekeringen in de meterkast zwaar genoeg?

Is dit alles oke? Dan veel succes.

Martin