warmteverlies kamer

Warmte transport ruit

Polly Translate

Hallo,

Ik zou graag willen berekenen hoeveel warmteverlies ons huis heeft. Dit zou ik kunnen berekenen met een transmissie berekening, waar ik dan allerlei coëfficiënten moet invullen van de gebruikte bouwmaterialen en ramen/deuren etc. Daar het huis in 1958 gebouwd is en ik de muren niet uit elkaar wil halen, is het achterhalen van die waarden ondoenlijk. Ik zoek dan ook naar een andere methode.

Ik denk zelf aan de volgende:

lees meer…..

Als om 22 uur de CV uitgaat , daalt de temperatuur in de kamer in 8 uur van 19,5c naar 15.5c = 4c, bij buiten temp rondom de 0c.

❓ Is hier niet genoeg informatie uit te krijgen voor het berekenen van de die nodig is om deze temperatuur daling te compenseren ?

Ik ben zelf al begonnen met mijn amateur kennis :

om 1 kg lucht 1c op te warmen is 1000 J energie nodig.
1 m3 lucht = 1,293 Kg
kamer = 79 m3 lucht = 102 Kg
102 Kg = 102000 J energie nodig om 1c te verwarmen.
J = Ws
102000 J = 102000 Ws
1 uur = 3600 seconden
102000 Ws = 28 Wh

Hier ben ik het spoor bijster; dit zou betekenen dat ik al met een kacheltje van 28W in 4 uur de kamer met 4c kan verwarmen 😆 , ❓ wat doe ik fout ?

Wie zonder fouten is werpen de ………. Ik denk dat het wel mee valt. Maar warmte berekening is erg makkelijk als je van alles de exacte waarden weet. Maar helaas. Van nieuwe materialen kun je dit nog bij benadering berekenen. Maar de gene die het bij mijn huis heeft berekend kwam blijkbaar ook op andere waarden uit. Gelukkig heb ik zelf met de natte vinger de radiators besteld. Anders had ik nu een tropen rooster moeten lopen.

Kijk je moet ook nog rekening hoeden dat de lucht nog ververst moet worden, dus ook daar gaat warmte verloren. Uitstraling via ramen en muren. enz enz. Je zult bepaalde dingen moeten aannemen. En beter dan iets te veel dan iets te weinig. Misschien gaan we dan wel een ander klimaat tegemoet, maar zeker is dit echt niet.

Ik heb hier wel een site gevonden die allerlei waarden heeft voor een scala van materialen. Misschien heb je hier iets aan. Zie hier.

Martin