23 mei 2024

(CC3) Eigen werk Natuurwetenschappen.nl

Als zand ontstaat door steen en steen ontstaat door zand. Wat was er eerst en hoe is dit ontstaan? – Fabio 9 jaar.

Hallo Fabio, Heel lang geleden was de aarde nog vloeibaar en bestond eigenlijk alleen uit lava. Langzaam werd de aarde kouder en de buitenste laag begon te stollen.

De gestolde lava noemen we ook wel steen. Door de zon, wind, regen en ijstijden begon de steen te slijten en te verweren. Dit noemen we erosie. Hierbij brokkelen de grote stenen af tot steeds kleinere steentjes totdat ze op het laatst zo klein zijn dat we het zand noemen.

Diep onder de grond is er nog steeds heel erg warm en is er heel veel druk. Door de druk en warmte kunnen er verschillende soorten stenen en zelfs diamanten of andere edelstenen ontstaan.

In de natuur wordt van zand geen steen gemaakt. Heel veel zand spoelt met het water (regen en rivieren) mee naar de zee. Nieuwe steen ontstaat door bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting. Hierbij komt de lava die nog steeds diep onder de grond zit weer naar boven. Wanneer de lava stolt wordt dit weer steen. Door de erosie wordt dit op den duur weer zand.

Het proces van erosie duurt soms miljoenen jaren. Maar het mooie van vulkaanuitbarstingen en erosie is dat de grond hiervan beter wordt zodat er planten en bomen op kunnen groeien. En dat is weer noodzakelijk voor dieren en mensen om van te leven.

Om weer terug te komen op jouw vraag Fabio: Steen was er het eerst.