2 januari 2021

ei in de fles

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

De meeste mensen kennen wel het proefje waarbij je een ei in een fles met een brede hals kan laten zakken door er eerst een brandend papiertje of lucifer in te doen. Mijn vraag is, komt dit nu doordat de wordt verbruikt en wordt neergeslagen in en roet en daardoor onderdruk ontstaat of doordat de lucht in de fles opwarmt en dus door uitzetting eerst een deel van de lucht langs het ei ontsnapt en daarna bij afkoeling onderdruk ontstaat. Het is een discussie die onze natuurkundeklas op de PABO bezig blijft houden. Kan iemand, goed onderbouwd, de discussie beëindigen?

Antw.: De totale hoeveelheid gas verandert nauwelijk bij de verbranding van papier of lucifers in jouw fles. Het komt dus niet door het verbruik van de zuurstof.

Door de verbranding wordt de lucht warm. Wanneer het vuur gedoofd is, als gevolg van zuurstofgebrek, koelt de lucht vrij snel af en ontstaat er een behoorlijke onderdruk in de fles waardoor het ei in de fles gedrukt/gezogen wordt.