5 januari 2021

amperes meten

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

hallo, ik heb een camper met een huishoudaccu van 220 amp. er zit een meter welke het voltage aangeeft maar dat zegt natuurlijk niet veel.

Hoe kan ik het aantal amperes meten wat op dat moment nog ter beschikking staat??


Lees verder . . . .

Beste snippeling, het aantal amperes hangt af van de belasting en het aantal AH (amere.uur) wat nog over is kun je niet meten.
Het enige wat je kunt meten is de spanning. Bij een gewone loodaccu zegt de spanning namelijk wat de ladingstoestand van de accu is. Als de accu vol is, is de spanning per cel 2,2 Volt en als hij leeg is, is deze spanning gedaalt tot 1,8 Volt per cel. Aangezien je 6 cellen hebt geeft een volle accu dus 13,2 Volt aan en een lege accu 10,8 volt. Er zijn speciale meters in de handel die van 10 tot 14 volt gaan, en op die manier heb je dus een nauwkeuriger aflezing.
Nu is het verschil ook wel te zien, maar dan moet je goed kijken.

Een andere optie is om het accuzuur met een zuurweger te meten. Dit geeft ook de ladingstoestand aan, maar is wel een hoop gepruts, en gemorst accuzuur op je camper(vloer) is nu ook niet direkt aantrekkelijk.

***arjen***