Destilleren van zoutwater

Polly Translate

Voor het destilleren van zoutwater heb ik een opstelling gemaakt van een snelkookpan. nou ik heb ik al proef gedraaid, en alles lijkt goed te werken. Per uur heb ik ongeveer een liter aan destilaat. Ik gebruik een koperen leiding van ongeveer 6 mm dik om het waterdamp af te koelen en te condenseren.

Lees verder . . . . .

 Ik heb nl op de deksel van de snelkookpan een koperen leiding van 6 mm aangebracht, en verder op de leiding een soort van spiraal gedraaid. Dit spiraal staat in een bak met waardoor de dampen in de leiding gekoeld word.nou is mijn vraag wat er gebeurt als ik een dikkere leiding gebruik van bv 12 mm. wordt mijn rendement hoger of juist lager. Dit gebeuren wil ik gebruiken voor op vakantie op een heel ver afgelegen plek in guyana, waar je alleen maar de beschikking hebt over zoutwater. zelf zoetwater meenemen is geen optie vanwege transport kosten. Heeft iemand nutige tips voor mij ??


Beste engelhart, het is één van de duurste manieren om "drinkwater" te , maar als je niks anders hebt is het een betrouwbare optie.
Voor het rendement maakt het niet uit of je 6 of 12 mm pijp gebruikt, alleen voor de capaciteit. Ik neem aan dat je het water kookt op een houtvuur dus het rendement is niet echt belangrijk en een liter per uur is een mooie opbrengst. De pan moet wel van RVS zijn, want van aluminium blijft niet veel over ben ik bang.

Verder is het gedestileerd water wat je krijgt, niet alleen vrij van , maar ook van mineralen en die heb je wel nodig. Als je gedestileerd water drinkt onttrekt dit water de mineralen uit je lichaam. Erg gezond is het dus niet, maar met wat mineraal supplementen en niet al te langdurig gebruik is er niet zoveel aan de hand.

Een andere optie is een RO ofwel Reverse Osmose apperaat. Deze worden ook toegepast bij survival op zee en andere noodgevallen. Ze zijn vrij duur en in principe moet je goed schoon water hebben (gefilterd) omdat anders het osmose element zelf redelijk snel vervuild en de capaciteit en kwaliteit snel terugloopt. Ook hier zitten er geen mineralen meer in het water. Het apperaat kan stuk gaan en dat heb je bij jouw verdampingselement niet zo snel. 

Veel plezier in Guyana (ben ik ook nog geweest in het [verre] verleden en dat was best leuk)

***arjen***