31 december 2020

Temperatuur buitenkant pan

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Goedemorgen, ik wil graag weten hoe heet een gemiddelde pan wordt op een gasvlam van een gasfornuis. De reden dat ik het vraag is omdat ik wil weten of een zinken werkblad zal smelten als ik er een pan direct van het vuur op zet.


Lees verder . . . .

Hoi Pipa,

De buitenkant van de pan is met een volle gasvlam ongeveer 6 graden heter dan het medium ( of olie) in de pan. Op het moment dat de de pan van het vuur haalt houdt de warmtestroom op en is het temeratuursverschil vrijwel onmiddelijk weg. Dit hangt (een beetje) af van de dikte van de bodem.
Je kunt dit vrij eenvoudig zelf bepalen door wat water te koken en de pan leeg te gooien. De pan is dan nog 100 graden en als je hiet nu een kan koud water in gooit is hij vrijwel onmiddelijk koud.

Een ander verhaal is het als je gaat wokken. Je hebt dan geen of onvoldoende koelend medium en de pan kan dan makkelijk ver boven de 100 graden komen. Zink smelt pas bij 420 graden, dus ik denk dat dat allemaal geen problemen geeft zelfs niet bij een wokpan.

***arjen***