planeet Vulcanus: positie

Polly Translate

Beste mensen,
U weet wellicht dat de planeet Vulcanus een aantal keren is waargenomen door astronomen sinds 1720, o.a. door Lescarbault (26-03-1859) en Isbeter (25-06-1907) , als een zwarte stip die voor de langs gaat (als transit).
Sinds Einstein verklaard heeft dat Mercurius onregelmatige bewegingen maakt, niet als gevolg van Vulcanus, maar als gevolg van zijn eigen Relativiteitstheorie, is het naar Vulcanus door astronomen ongeveer tot nul gedaald. Prof. Courtens doet momenteel nog onderzoek. Iemand die er bljkbaar verstand van heeft, heeft gezegd: "Vulcanus bevindt zich binnen de baan van Mercurius" ("within the orbit of Mercury").
Vraag 1:Wat betekent dit astronomisch gezien?
a. dat Vulcanus om de draait, binnen de baan van Mercurius?
b. dat Vulcanus om Mercurius draait?
c. of kan het beide betekenen? D.w.z. één van beide?
Vraag 2: Heeft u nog recente info ontvangen van Vulcanus-onderzoekers?
Mijn hartelijke dank vast. Vr. Gr. Edwin Westhoff

 

Antwoord: Er zijn in het verleden vele waarnemingen gedaan door astronomen en amateurs van de zg. "transits". Het is inderdaad een feit dat de relativiteitstheorie de baan van Mercurius exact voorspelt. Als gevolg hiervan kan de onregelmatige beweging van Mercurius niet toegeschreven worden aan een andere planeet.( Lees meer…….)

De zogenaamde transits bleken achteraf onjuiste waarnemingen te zijn of het bleken gewoon asteroïden te zijn. Vanzelfsprekend  er nogal wat asteroïden in een baan rond de zon.

Het "mysterie" rond Vulcanus kan eenvoudig verklaard worden. Zou Vulcanus een planeet of een grote asteroïde zijn die zelfs de baan van Mercurius kan beïnvloeden, dan zou men eenvoudig kunnen berekenen waar deze planeet zich exact bevond en had men deze allang gevonden.

Er zijn al meerdere theoriën naar voren gebracht waarom er wel een Vulcanus is en om te verklaren waardoor men Vulcanus niet zou kunnen waarnemen. Vulcanus hoort bij de zogenaamde hypothetische planeten, manen en sterren. Te denken valt hierbij aan: de vijfde planeet, de tiende planeet, Neith, Chiron, Nemesis enz. enz.