Inhoud liggend vat

Background photo created by kues1 - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Hoe bereken je de inhoud van een liggend vat, dat niet helemaal gevuld is?

Antw.: Dit is iets lastiger dan wanneer het vat rechtop staat. Lees meer……

Eigenlijk is een exacte formule niet zo moeilijk te berekenen omdat we er hier vanuit gaan dat we te hebben met een exacte cilinder. De enige moeilijkheid is dat je in de formule te maken krijgt met een boogcosinus of een cos-1. Ik weet niet of je enige kennis hebt van goniometrische formules, maar op heel wat rekenmachines zijn deze functies beschikbaar

We gaan de inhoud berekenen van de hoeveelheid die opgebruikt is. Als we de notaties volgen van de tekening, dan moeten we de oppervlakte van het stukje cirkel berekenen boven de horizontale rechte met een hoogte h.

De formule, waarbij L de lengte van het vat is, voor de inhoud is:

L(r2 bgcos((r-h)/r)-(r-h)√(r2-(r-h)2))

Indien je deze boogcosinus niet wil berekenen, gebruik je voor bgcos((r-h)/r) de benadering π/2-(r-h)/r.

De uitkomst kun je dus aftrekken van de totale inhoud van je vat. De totale inhoud van je vat kun je berekenen door te kijken op: https://www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=964

Met dank aan: Dr. Kurt Barbé