31 december 2020

Koppelen van 2 regentonnen

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik wil 2 tonnen aan elkaar koppelen om meer regenwater op te kunnen vangen. Nou heeft 1 van die tonnen enkel 2 openingen in de deksel en kan de ton verder niet geopend of afgetapt worden. Ik wil deze ton met een stuk tuinslang aan de andere ton (met aftapkraantje) koppelen, zodat het wat in de eerste ton terechtkopt automatisch doorloopt naar de tweede waar ik het af kan tappen. Hiervoor had ik het idee om bij de eerste ton een klein gaatje vlak onder de deksel te waar ik een tuinslang door kan doen en deze tuinslang vervolgens zo ver in de ton te steken dat hij helemaal op de bodem terechtkomt. De andere kant van de tuinslang wil ik dan bovenin de tweede ton steken. De eerste ton staat ongeveer 10cm hoger dan de tweede en heeft een 2x zo grote inhoud als de tweede, dus ik verwacht dat door de grotere druk in het eerste vat, het water naar het 2e vat zal lopen. Kan iemand mij vertellen of ik dit bovenstaande correct heb bedacht? 

Antw.: Je kunt de tuinslang (of een stukje pijp) gewoon horizontaal koppelen op laagst mogelijke hoogte. Zorg er alleen voor dat de slang of pijp aan het de beide vaten goed afgedicht is i.v.m. lekkages. Het is niet nodig om één uiteinde op de bodem te hangen van het eerste vat.

E.e.a. heeft niets te maken met een grotere druk maar heeft gewoon te maken met de wet van de communicerende vaten. Let er alleen op dat de lucht uit het tweede vat weg kan komen en dat de bovenkant van beide tonnen op dezelfde hoogte staat. Op deze manier krijg je de meeste nuttige inhoud.