3 januari 2021

Bijna electrocutie

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Bijna electrocutie door een foutieve Electrolux blender
Ik zit met een dringend en ernstig probleem. Ik woon al sinds midden 1980 in Indonesië en heb een eigen bedrijf in Bali. Mijn hobby is koken en daarom ben ik vaak bezig met keuken apparatuur. Drie jaar geleden werd ik getroffen door een zeer hevige elektrische schok welke werd veroorzaakt door een intern lekkende Electrolux blender. Enkele spieren en zenuwen in mijn rechterarm zijn daardoor blijvend beschadigd. 


Lees verder . . . . .

Ik heb Electrolux na het gebeuren op de hoogte gebracht en gevraagd om een , waarmede zij instemden. Uit het onderzoek bleek dat de blender een ernstige veligheidsfout vertoonde waardoor de inhoud van de blender onder een konstante spanning van 220 V kwam te staan. Men haalde direkt alle blenders van de markt in Indonesië omdat andere blenders van hetzelfde type dezelfde fout vertoonden. In de tussentijd ontdekte ik dat de TÜV veiligheids garantiezegel op de blender vals was. Ik diende daarop een claim in bij Electrolux voor moedwillig toegebrachte lichamelijke schade . En hier beginnen voor mij de problemen. Het hoofdkantoor in Zweden wilde niets van een claim weten en verwees mij konstant naar hun distribiteur in Jakarta. Ik schakelde een lokale advokaat in die door de advokaat van Elektrolux in Jakarta regelrecht naar huis werd gestuurd met de mededeling dat het mijn eigen schuld was. Ik had mijn vinger niet in de blender moeten steken om te proeven. Ik had dat wel gedaan, uiteraard met uitstaande motor. Op dat moment kreeg ik een geweldige opdonder. Ik stond met blote voeten op een ietwat vochtige stenen vloer. Mijn arm verkrampte en ik had hevige pulserende pijnen. Ik ben nu drie jaar aan het procederen hetgeen waarschijnlijk een mission impossible is omdat buitenlanders die in in Indonesië wonen weinig of geheel geen rechten hebben. Mijn zoon uit Nederland heeft 3 jaar geleden een poging gedaan om een berekening te gebaseerd op mijn invoergegevens om aan te tonen hoveel mA er door mijn lichaam is gegaan. Hij is er echter niet zeker van of de berekening die hij maakte korrekt is, immers de door hem berekende stroomstoot van 0.42 mA zou dodelijk zijn geweest of op zijn minst bewusteloosheid hebben veroorzaakt, hetgeen niet het geval was. Mijn vraag is nu of iemand een korrekte wetenschappelijke berekening voor mij kan maken die ik erg goed kan gebruiken om mijn claim naar Electrolux te ondersteunen. Inmiddels ben ik wel voor de rest van mijn leven een deel van de kracht in de spieren van mijn rechterarm kwijt dankzij een srtroomstoot door een fabricagefout in een Electolux blender met een vals garantiezegel.
Ik hoor graag wie mij kan helpen.
Met vriendelijke groet
Ir. Robert F. Janssen


Beste Robert,

Het is meer een juridisch dan een wetenschappelijk probleem  heb ik het idee.
Wat de gevolgen zijn van stroomdoorgang door het lichaam, kun je lezen op onderstaande link.
Aan de hand daarvan kun je wellicht ook de stoomsterke ongeveer bepalen.

Duidelijk is in ieder geval dat hier sprake is van een ondeugdelijk produkt en daarvoor is de fabrikant volledig verantwoordelijk en aansprakelijk (in Europa of de USA etc.).
De 0,42 mA hoeft niet dodelijk te zijn als hij maar niet door je hartspier gaat. Hij beschadigt echter wel spier en zenuw weefsel bij die stroomsterkten. De mate hangt af van de blootstellingsduur en de conditie waaronder de stroomdoorgang plaats vind.

https://natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=546

Een lastig probleem. Voor mij is het wel duidelijk dat de klachten die je beschrijft (met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) veroorzaakt zijn door deze bijna elektrocutie, maar dat is voor een rechter waarschijnlijk onvoldoende.

In ieder geval veel succes, en laat nog es weten hoe het afgelopen is.

***arjen***