1 januari 2021

Elektromotor vervangt Benzinemotor

By Egzon123 - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Egzon123 - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Ik heb een amerikaanse minie-traktor met twee-cilinder benzine-motor van 18 PK op de kop getikt met defecte motor , nu zou ik in de plaats een 3fazige eletromotor willen zetten en vraag ik me af op welke wijze ik de berekening kan om beide motoren met mekaar te kunnen vergelijken , het bedrijfstoerental v/d benzinemotor ligt rond de 2000/2500 t/min en dreef een hydraulische aandrijving aan .
BOB


Hallo Bob,

Dat wordt een leuk projekt, maar of het realistisch is ????

Lees verder . . . . .

Als je wilt weten wat voor elektromotor je nodig hebt reken je de PK’s om naar kW.
Eén PK = 736 Watt dus je hebt een electromotor nodig van 18 * 736 = 13248 Watt = 13,2 kWatt. Dat is een behoorlijke jongen. Electromotoren hebben toerentallen die afhangen van het aantal poolparen en de netfrequentie en slip. In jouw geval word dat een electromotor met een toerental van ca. 2800 (één poolpaar). Bij 2 poolparen zou het toerental ca. 1400 t/m worden en dat lijkt me te laag.

Als het toerental wat hoger ligt gebruikt de hydraulische aandrijving ook meer , dus de motor zal iets zwaarder moeten zijn, zeg 15 à 18 kW en deze trekt dan een van [P/ 380Volt* wortel3* cos (phi)]=18 / 380*1,7*0,9 = 30,4 per fase.
Behalve dat je een behoorlijke krachtstroomaansluiting nodig hebt, heb je ook een behoorlijk (prijzige) flexibele kabel nodig.

Nog afgezien van de veiligheids eisen voor wat betreft isolatieklassen en aardingen, lijkt me het niet een echt voordelige oplossing, maar wellicht is dat in jou geval anders.
In ieder geval suc6 met de (om)bouw.

***arjen***