4 januari 2021

kop- staart-botsing

Polly Translate
Voiced by Amazon Polly

Mijn vraag heeft betrekking op een kopstaartbotsing situatie.

*Ik sta met mijn voor het verkeerlicht en de weg voor
mij is vrij.
*Ik zie dat een achteropkomende auto niet meer op tijd kan
remmen en achterop zal botsen.
*Ik heb geen tijd genoeg om naar voren te rijden.
*Is het voor mij verstandig om de rem hard in te drukken of
moet ik de kopstaartbotsing zijn gang laten gaan?
*Welk van de twee leverd voor mij de minste kwetsuur op en
waarom?


Beste Wetselaar, het heeft even geduurd (ik denk dat de auteurs van NW het wat te druk hebben . . .Pfff) maar uiteindelijk dan tocht antwoord op de vraag.

 

Lees verder . . .

De grootste krachten op het menselijk lichaam komen van de versnellings en vertraging die het lichaam ondervindt. Als je lichaam dus niet versnelt of vertraagt komen er dus geen krachten op.
Zou je een zeer goede rem hebben, zodat de auto op zijn plek blijft dan vangt de achterkreukelzone van je auto alle op en komt er op jouw lichaam verder geen kracht.
Even het versplinterde glas van je vestje vegen en gewoon uitstappen.

Ga je niet op de rem staan, dan wordt een gedeelte van de energie van de achteropkomende auto omgezet in snelheids energie van jouw auto. De vesnelling is afhankelijk van de energie die de kreukelzones opnemen, maar toch wel dusdanig dat je makkelijk nekklachten oploopt. Je kent waarschijnlijk wel dat leuke pendulum met vijf balletjes aan een touwtje. Als je één van de buitenste loslaat gaat de buitenste aan de andere kant evenver omhoog. Zou je geen kreukelzone hebben dan zou met een auto hetzelfde gebeuren. Dat zie je dan ook: de achteropkomende auto staat na de botsing vaak bijna stil en de stilstaande auto schiet vooruit.
Omdat de kreukelzone een deel van de energie opneemt is de snelheid van de auto die weg schiet lager, dan de originele snelheid van de achteropkomende auto.

Het is dus verstandig om op de rem te gaan staan.

***arjen***