sluiting in een driefasenmotor

Polly Translate

Bij het aanzetten van een driefasen motor met handgeschakelde sterdriehoekschakelaar.
Blijkt dat in sterstand de motor aanloopt en in driehoek een zekering doorsmelt.
bij het meten blijkt een wikkeling sluiting te hebben met (huismotor).
hoe is dit te verklaren? 

 


Hallo Kloris,

 

Om de aanloopstroom te beperken worden (zwaardere) motoren met een ster/driehoek schakeling op het net gezet. De spanning over de spoelen is bij ster schakeling 220 Volt (380/ wortel 3)en dus is de ook een factor wortel 3 lager. 

..lees meer…

Het vermogen is dan stroom * spanning = 2 x wortel3 = 3 maal lager.

Vergeet je dan de motor in driehoek te zetten en je gaat hem "normaal belasten dan zullen de spoelen verbranden of in ieder geval te heet worden, immers je vraagt dan meer vermogen dan de motor kan leveren.

***arjen***