15 juli 2024

Mag de melder ook aan de muur bevestigd worden in plaats van op het plafond? 

 


Hallo Joop,

 

Zeer verstandig dat je een CO melder hebt aangeschaft. Met de huidige zeer goed geisoleerde en ventilatie arme huizen kan er gemakkelijk een te hoge concentratie CO onstaan.
Waar plaats je de melder en waarom ?

Lees verder . . . . .
 

Je hebt de melder waarschijnlijk aangeschaft omdat je een vermoeden hebt dat ergens door slechte verbranding van een geiser, wasdroger op gas, open haard etc. mogelijk CO ontstaat.

Op de plekken waar de CO onstaat is het heet en de CO zal dan ook opstijgen want warme/ hete lucht stijgt, denk maar aan een luchtballon. Op deze plekken is het verstandig om de CO melder aan het plafond te bevestigen.

Koelt de lucht af dan daalt deze weer en CO is zwaarder dan lucht dus heeft bovendien de neiging om op de vloer te blijven. In je slaapkamer zal de CO dus onder de deur door naar binnen sluipen omdat het inmiddels afgekoeld is. Hier moet de melder dus laag geplaatst worden. Men schrijft voor op 1,5 meter, maar persoonlijk zou ik hem lager hangen (0,5 m) als je teminste geen rare spelletjes met kaarsen in de slaapkamer doet, waarbij je in slaap valt, en de kans op brand in de slaapkamer klein blijft. Hangt hij hier aan het plafond, dan heeft magere Heineken al toegeslagen als het alarm af gaat.

Het is dus een kwestie van logisch nadenken en de logische kans op de brandplek(ken) bepalen. Waar je verwacht dat CO mogelijk kan ontstaan: aan het plafond; en in slaapkamers waar de kans op brand klein is: laag bij de grond.

***arjen***