spanning op waterleiding

Polly Translate

Ik heb een spanning op mijn waterleidng mn in de badkamer. Ik meet dan een spanning van 40 – 60V. Dat is goed voelbaar als je de thermostaat kraan van de douche aanraakt. De eerste gedacht is een aard fout. Alleen de aardlek schakelaar valt niet af. De aardleiding is inmiddels opnieuw geslagen, aarding is doorgemeten en onder de 1 ohm. Het vreemde is dat als ik alle groepen in huis uit zet, en dus het huis spanningsloos heb, ik nog steeds de spanning op de leiding en de randaarde van de stopcontacten heb. Vreemd genoeg 60 V op de 1e verdieping, 15V op de zolder randaarde en 1 V op de begane grond. Ik kom er niet uit in mijn huis en heb het probleem aan de buren voorgelegd. Zij hebben dit fenomeen niet. Maar eigenwijs als ik ben heb ik gevraagd of hun huis ook spanningsloos gemaakt kon worden. Wat blijkt: mijn spanning op de water leiding is weg. Ik zet de spaning op mijn groepen (buren dus spanningsloos) en de spanning op de water leding blijft weg. als ik 1 groep van de buren weer bij zet dan komt de spanning op mijn waterleiding weer terug. Dit is toevallig ookde groep van hun badkamer (de badkamer grensen spiegelbeeld aan elkaar), Wat kan hier aan de hand zijn? Ik kan geen meten, wel een spanning. het is geen statische electriciteit, het is wel meetbaar met een volt meter. Inductie spanning ergens vandaan? Wat zou een bron kunnen zijn?
De buren geven aan dat de 3 fasen bij hun huis binnen komt en voor de hoofdschakelaar er een fase naar mijn huis door gaat. Buren hebben ook een aparte aardpen, aardlekschakelaar die in blijft.
Als iemand kan meedenken graag. Onze ideeen zijn nl uitgeput. 


Beste vuurvlieg, wat je schrijft zou niet mogen kunnen en kan alleen als je installatie niet in orde is.

 

Lees verder . . . .

Altijd lastig om op afstand probemen op te lossen zonder zelf te meten.

Om te beginnen dient je waterleiding in de bakamer geaard te zijn. Als je aardweerstand 1 ohm is gaat er een stoom lopen van V = I * R –> I = V/R = 40-60/ 1 = 40 tot 60 Ampere.  De zekeringen bij de buren zouden er in dat geval uit moeten gaan. Omdat ze dat kennelijk niet doen is de waterleiding niet (goed) geaard !!

De badkamergroepen zitten bij oudere installaties niet op de aardlekschakelaar. Dit omdat men indertijd dacht dat door het vocht de aardlek mogelijk te vaak onterrecht zou aanspreken. De badkamer en vaatwasseraansluiting in de keuken zaten dan vaak op een groep zonder aardlek, maar MET randaarde stopcontacten. Als de randaarde goed is (< 1 ohm) kan er dus maximaal 16 volt op de komen. Dat is trouwens niet helemaal waar, want bij een volledige kortsluiting duurt het even voordat de zekeringdraad doorsmelt. De karakteristiek van de zekering bepaald hoe snel dit gebeurt. Voordat de spanning echter gevaarlijk wordt dient de zekering uitgevallen te zijn.

Spanning op waterleidingen is vaak het gevolg van wasmachines, CV-ketels en koffiezetapparaten. Hoe je de spanning meet als de groepen uit staan weet ik niet, maar ik neem aan via de 0 van de installatie t.o.v. de aarde. Het lijkt er op dat je dan zwevende spanningen meet.

Er kan vanalles mis zijn met een E-installatie. Zo werd/ wordt de aarleiding soms op de NUL van het stroomnet aangesloten (Ten strengste verboden) met de gedachte dat deze ook aan aarde ligt etc. De fase en de nul kunnen verwisseld zijn bij de groepenkast etc.
De gekste dingen kom je tegen, en het is een kwestie van dingen uitsluiten en logisch na blijven denken. Neem niets aan maar controleer het onwaarschijnlijke.

 

Suc6, ***arjen***