Fietsen wordt nu leuker!

Sport vector created by freepik - www.freepik.com

nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Wat nou als we tijdens het fietsen electriesiteit opladen dat gaat als volgt…..

Er worden 25 dinamo’s geplaatst aan de linkerkant van het voorwiel en 25 aan de rechterkant van het voorwiel, iedere dinamo heeft één á twee battarijen. Als u fietst laden de batrarijen zich van zelf op,

als je battarij helemaal opgeladen is brand er een groene lampje. Op dat moment kunt u de dinamo terug zetten zodat u wat beter kunt fietsen als u thuis bent haalt u de battarijen uit de dinamo en zet u het in een zaklamp, klok enz…

voordelen:
1. U gaat erdoor meer fietsen en dat is goed voor uw kondietie.
2. Je kan het groene noemen
3. Het is gewoon een goed iedee!

Dit iedee is bedacht door: Milad Saleh (groene ontwikkelaar)


Hallo Milad,

Altijd leuk, als mensen met creatieve ideeen komen!!! Eens kijken of het de moeite waard is. Met andere woorden zijn de kosten niet hoger dan de opbrengsten.

Een topsporter (wielrenner) kan langdurig ongeveer 350Watt produceren.

50 dynamo’s met ieder 2 (oplaadbare penlight [AA] batterijen met een capaciteit van van 2700 mAh (1,2 Volt) hebben een energie inhoud van 1,2 x 2700/1000 x 100 = 324 Watt.uur . Als je die dus allemaal teglijk in een uur op wilt laden met een dynamorendement van 90 % heb je dus 324/ 0,9 = 360 Watt nodig.

De topsporter komt dus niet meer vooruit. Hij moet dus de helft (50 stuks = 180 Watt) opladen en een keer zo lang fietsen (2 uur) om alle batterijen op te laden en ook nog een beetje vooruit te komen.

Het is wel zwaar trappen maar dan heb je wel 100 opgeladen batterijen. Een zuinige desktop computer zou daar 2 uur op kunnen werken, en een laptop ongeveer 10 uur (gemiddeld).

In die 2 uur trappen heb je 0,36 kWh gemaakt. Als je die gekocht had van het elektriciteits bedrijf was je ongeveer 10 € cent kwijt geweest. 2 uur “werken” voor een dubbeltje ??? (ik betaal je het 10 dubbele – – wanneer kun je beginnen :-)??)
Een jaar lang iedere dag 2 uur fietsen levert je dus 36 € op. De 100 batterijen kosten je ongeveer 250 €.

In plaats van 50 (kleine) dynamo’s zou ik één grote(re) dynamo nemen. Je moet dus nogal wat jaartjes fietsen voordat je alles terug verdiend hebt, laat staan dat jen winst maakt.

Dat is gelijk het probleem, vaak zijn de ideeen wel goed, maar je moet je altijd af vragen of het de moeite waard is. En dat is vaak niet het geval.

***arjen***