15 juli 2024

Hoe groot was de massa van het heelal toen de big bang zich voordeed

 


 

Hoi Jello,

Altijd leuk, wat er 13,7 biljoen jaar geleden precies gebeurd is. En de massa moet toch wel enorm zijn geweest voor zo’n knal of juist 0 ?
Om te beginnen heb je voor een (hoorbare) knal een medium (zoal b.v. lucht) nodig die de trillingen doorgeven. Want geluid is trilling, en in een vacuum hoor je dus niks. Van een “bang” is dus al geen sprake.

Lees verder . . . .  

Dat valt dus al weer tegen en dan hebben we ook nog een Einstein met zijn rare formule E= m.c2
In feite staat er dat E (energie) gelijk is (=) aan m (massa). Men gaat ervan uit dat dat een oneindige en onvoorstelbaar grote hoeveelheid massa in één keer omgezet is in energie. Dat wil zeggen binnen een biljarste seconde (10–43 sec).
De knal hebben we dus al gemist, dus zullen we het moeten doen met het vuurwerk, want dat is toch werkelijk geen kinderachtige explosie . . . . . helaas . .niks te zien. Voor zichtbaar licht heb je fotonen nodig en die bestonden in de eerste seconde nog niet.

Een saaie boel dus dat ontstaan van het heelal. Dan maar eens proberen de massa ongeveer te berekenen. Om te beginnen gaan we onze aarde maar eens samenpersen tot die net zo groot is als een korrel rijst. Dat doen we ook met de rest van de planeten in ons zonnestelsel (inclusief de zon zelf [330.000 x zo zwaar als de aarde]). Nu we de smaak te pakken hebben doen we hetzelfde met de meer dan een miljoen sterren en planeten in ons melkweg stelsel. Die meer dan een miljoen rijstkorrels persen we dan ook nog een keer in elkaar to het hele spulletje weer in één rijstkorrel past.

Als je dacht dat het universum dan al lekker opgeruimd was heb je het mis, want er zijn nog minstens een miljoen andere sterrenstelsels zoals de melkweg. De melkweg heet trouwens zo omdat het een melkachtige strook is aan de hemel waar alle sterren in staan. Dit is alleen goed te zien in een omgeving met weinig licht (b.v. Afrika).

Onze Melkweg zou trouwens een halo hebben, met een diameter van 300.000 tot 600.000 lichtjaar. (De diameter van de kern van onze Melkweg is ca. 10.000 lj., de spiraalarmen 100.000 lj.). De totale massa van ons melkwegstelsel zou door deze halo minstens vijf maal zo groot kunnen zijn.

1.000.000.000.000 sterren x 5.000.0000.000.000 kg/ stuk + de zwarte gaten met een ongelooflijke en onbekende massa (De meeste massa in het heelal is zoek !!! en astrologen hebben geen flauw idee wat of waar het is !!!). En dat allemaal samengeperst in zeg maar een voetbal. En deze massa wordt in minder dan een biljoenste seconde omgezet in energie, of was het al energie ?? Niemand die ook maar iets zinnigs kan zeggen over de totale massa, hooguit over de verdeling tussen zichtbare en onzichtbare massa (zwarte gaten en/of energievelden?).
Wel weer leuk is dat in die eerste seconde het heelal vele malen sneller dan de lichtsnelheid expandeert, maar ja er was ook nog geen licht. In die eerste seconden gold de wet van Einstein dus niet !

 

***arjen***

Bronnen:

http://www.kennislink.nl/publicaties/waar-komt-het-heelal-vandaan

http://wetenschap.infonu.nl/sterrenkunde/8277-de-sterren-sterrenstelsels.html