Zonnepanelen en ‘het netwerk’

Polly Translate

Wanneer je op dak hebt wek je wanneer er schijnt elektriciteit op. Ik heb begrepen dat wanneer je op bijvoorbeeld op vakantie bent en geen verbruikt, maar dus wel produceert, dat dit ‘terug gegeven wordt aan het netwerk.’ Daar heb ik een aantal vragen over. Hoe zit het dan precies als er ergens de elektriciteit wordt afgesloten (bijvoorbeeld wegens werkzaamheden) vanuit ‘het netwerk’? Er komt dan dus geen stroom meer vanaf de elektriciteitscentrale, maar dus wel van de zonnepanelen. Is het dan nog mogelijk stroom af te sluiten?

Als voorbeeld:

Stel, ik heb op dak. In mijn straat wordt de afgesloten wegens werkzaamheden bij mijn buurman. Staat er dan niet alsnog spanning op de kabels omdat mijn zonnepanelen nog stroom produceren?

En dan vraag twee: hoe werkt dit bij bijvoorbeeld brand? De brandweer sluit in mijn huis de af, maar ik heb op dak. Het is een heldere dag en de schijnt flink, staat er dan niet alsnog op mijn huis?

De derde vraag: hetzelfde verhaal, maar dan wanneer de stoppen doorslaan.

Vraag vier (laatste vraag): hoe zit dat bij een stroom uitval vanaf ‘het netwerk’? Zou ik dan thuis met mijn nog wel stroom hebben?

Gelukkig zitten er beveiligingen op de omvormers of inverters die de gelijk stroom (DC) van het zonnepaneel omvormen naar wisselstroom (AC). Voor alles wat je op het net aan voedende apparaten aansluit gelden (strenge) beveiligingsnormen.

In alle genoemde gevallen zal het paneel in principe uitschakelen.

Of je nu een dieselgenerator of een PV (zonnepaneel) op het net aansluit, voor beide gelden nagenoeg dezelfde eisen en beveiligingen. Je wilt tenslotte niet dat als het net uitschakelt omdat er ergens kortsluiting is, dat er vervolgens nog andere voedende systemen blijven invoeden op deze kortsluiting.
Bovendien mag de frequentie van het net niet te hoog (52 Hz) of te laag (47,5 Hz) worden. Bij deze waarden schakelen zelfs alle grote centrales uit, en dus ook jou zonnepaneel. Hetzelfde geldt voor de spanning die uiteraard ook niet te hoog of laag mag worden.
Jouw en alle andere inverters van panelen zijn dus beveiligd tegen deze gebeurtenissen.
De voornaamste standaard beveiligingen voor PV‐systemen zijn;
‐ Onderspanning beveiliging
‐ Overspanning beveiliging
‐ Eiland beveiliging of anti‐islanding
‐ DC‐injectie controle
‐ Aardlekschakelaar (differentieel)

Als het net uitvalt, zouden jouw panelen (+ alle andere die in het uitgevallen deel zitten) dus het hele uitgevallen deel van stroom moeten voorzien. Dat gaat zeer waarschijnlijk niet lukken, de frequentie en spanning van jouw paneel zakt in elkaar en de inverter schakelt uit, en KAN pas weer inschakelen als hij een 50HZ signaal op het net waarneemt.

Het bovenstaande geval noemt men trouwens eiland bedrijf d.w.z. een klein deel van het net staat op zichzelf.
Een bijzonder geval treed op wanneer het vermogen van alle voedende systemen precies gelijk is aan alle vragende (belasting) systemen. In dat geval schakelt een standaard beveiliging niet uit. Men noemt dit de non detectie zone. Voor grotere PV systemen zijn dan speciale en duurdere beveiligings modules nodig.

***arjen***

Een goede uitleg over zonnepaneel systemen en beveiligingen vind je in dit document:
http://dspace.howest.be/bitstream/10046/1013/1/Masterproefverslag.pdf