ijstijden

FreeImanages.com Jason VanDorsten
nl flag
en flag
fr flag
de flag
Polly Translate

Zijn er meer ijstijden geweest en zo ja hoeveel ?

Antw.: Er zijn al veel ijstijden geweest en er zullen er nog veel volgen. (Lees meer…)

Vanaf de tijd dat de een dampkring heeft, zijn er weersveranderingen. Deze worden bepaald door veel verschillende factoren. Voor meer info over het kun je even de zoekoptie gebruiken. Naast het gewone weer van alledag kennen we ook globale weersveranderingen. Dit zijn grote veranderingen in het klimaat die duizenden jaren duren.

Nu is tegenwoordig het klimaat een hot item. Vooral door de media, milieupartijen en politiek wordt de oorzaak van onze huidige klimaatsverandering sterk uit het verband gerukt. Maar goed, als er ergens geld vandaan valt te halen…….. Dit wil niet zeggen dat we niet om ons milieu moeten denken, maar klimaatsveranderingen door toedoen van menselijk handelen zal niet meevallen. Grote klimaatsveranderingen ontstaan bijvoorbeeld door vulkanische activiteit, platentectoniek, meteoorinslagen enz.

FreeImagaes.com/Lily Sazz

Het klimaat verandert al miljoenen jaren in een bepaalde cyclus. Zo zijn er warme periodes (Het gebied wat nu gedeeltelijk Nederland is, had ooit een subtropisch klimaat) en koude periodes (De zogenaamde ijstijden). Uit onderzoeken van bodemlagen en structuren kan men vrij goed het klimaat bepalen van de afgelopen miljoenen jaren. Hieruit blijkt dat zo’n grote klimaatscyclus gemiddeld circa 100.000 jaar duurt. In zo’n grote cyclus zijn er dan kleinere klimaatsveranderingen. De ijstijd begon zo’n 2 miljoen jaar geleden. en duurt nog steeds voort. De koudere periodes noemt men ook wel de glacialen en de warmere periodes worden interglacialen genoemd. De ijstijd eindigde ongeveer 10.000 jaar geleden. We leven nu in een interglaciale tijd. Men vermoedt dat er de laatste 2 miljoen jaar tussen de 12 en 18 glaciale periodes zijn geweest.

Over het ontstaan van de verschillende periodes zijn de wetenschappers van mening dat de stand van de aardas t.o.v. de zon (alsmede ook de baan van de om de zon) hierin een belangrijke rol speelt. Nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat ook de oceaanstroming hierin mee speelt. Doordat het zeewater in de tropen opwarmt, ontstaat er een convectiestroom naar de koudere delen. (Wij liggen gezien vanaf de evenaar op nagenoeg dezelfde hoogte als Canada. Toch is de gemiddelde temperatuur hier veel hoger door ons zeeklimaat). Wanneer er meer smelt, wordt het zoutgehalte lager in het noordelijk gedeelte van de oceaan zodat deze stroming stopt omdat minder water lichter is. (Dit kan dus niet meer circuleren omdat dit niet zo gemakkelijk zinkt.)

Het gevolg hiervan is dat er geen warm zeewater vanaf de tropen richting de stroomt. Ten eerste zullen er dan grote weersveranderingen zijn en tevens zal er in de zomer minder smelten dan in de winter aangroeit. Hierdoor kan het poolijs binnen enkele tientallen jaren ons landje hebben bereikt. Wanneer er meer ijs vormt, zal het zoutgehalte in de zee weer hoger worden en zal de convectiestroom (hopelijk) weer beginnen.

Met het oog op klimaatsverandering moeten we onszelf aanleren om te denken in periodes van duizenden jaren. Daarnaast hebben alle factoren die het klimaat bepalen met elkaar te maken. Wanneer er een factor verandert zal dit ook invloed hebben op andere factoren die het klimaat bepalen.

De zeewaterspiegel stijgt nu, maar “gelukkig” zal de komende “ijstijd” oftewel glaciale periode er voor zorgen, dat zich er meer landijs gaat vormen waardoor de zeewaterspiegel weer daalt. Er zal weer een tijd komen dat we lopend naar Engeland kunnen.

Meer info: 
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJstijd

#orgineel:  23 april 2007 01:20